stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Ljubljana

Občinam ob schengenski meji dodaten milijon evrov

Piše: STA

Čas objave:
18.11.2021 19:38

Vlada je na današnji seji spremenila sklep o povračilu stroškov občinam ob zunanji schengenski meji, ki so nastali zaradi povečanega nadzora državne meje v letošnjem letu. Za povrnitev dela stroškov občin bodo namenili dodaten milijon evrov.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost po današnji seji vlade, so župani občin ob zunanji schengenski meji na vlado in posamezne ministre naslavljali pobude za povečanje zneska, ki jim ga je vlada v letošnjem letu namenila za izboljšanje razmer v obmejnih občinah. Po prvotnem sklepu je bilo za ta namen predvidenih 2,5 milijona evrov, sedaj pa so znesek povišali še za milijon evrov.


V vladi pojasnjujejo, da te občine tudi letos izvajajo številne investicije za obnovo poti ob začasnih tehničnih ovirah na zunanji schengenski meji in občinskih poti, ki so že od leta 2015 dodatno obremenjene zaradi nadzora meje. Župani izpostavljajo, da so stroški sanacije infrastrukture izredno visoki, zato so predlagali povečanje zneska za povračilo dela teh stroškov.

Slovenska policija mora po navedbah ne glede na število nezakonitih prehodov državne meje intenzivnao izvajati aktivnosti za njihovo odkrivanje in preprečevanje. Pri tem uporablja različne tehnične pripomočke in sodeluje tudi s Slovensko vojsko. Zaradi izjemno povečane rabe infrastrukture v teh občinah pa prihaja do povečanja izdatkov za sanacije poti ob državni meji.



Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, se vlada zaveda, da z intenzivnim nadzorom državne meje že nekaj let prihaja do povečane rabe občinske infrastrukture. Zato je že v letih 2020 in 2021 tem občinam namenila nekaj sredstev za kritje dela stroškov za obnovo poškodovane infrastrukture in stroškov, povezanih z zagotavljanjem varnosti prebivalcev.

Pri povrnitvi stroškov gre sicer za enkratno povračilo v letu 2021, župani pa morajo ministrstvu za notranje zadeve do 30. novembra predložiti račune in utemeljitve njihove namenske porabe.

Do sredstev je upravičenih 32 občin, med njimi tudi večje število v naši regiji in sicer: KostelOsilnica, Razkrižje, Središče ob Dravi, Ilirska Bistrica, Črnomelj, Žetale, Loški PotokMetlika, Zavrč, Podlehnik, Cirkulane, Hrpelje-Kozina, ŠentjernejBrežiceKočevje, Rogatec, Loška dolina, Koper, Kostanjevica na KrkiPodčetrtek, Ormož, NovomestoBistrica ob Sotli, Piran, Rogaška Slatina, Ljutomer, Lendava, Videm, Krško, Črenšovci in Gorišnica.