stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Občinski svet o ureditvi cestnega prometa

Piše: R.K.

Čas objave:
22.05.2023 09:29

Svetnice in svetniki Občinskega sveta Mestne občine Krško so na 5. redni seji 18. maja med drugim podali soglasje k ceni socialno varnostne storitve Pomoč družini na domu v mestni občin Krško, obravnavali delovanje gospodarskih javnih služb v mestni občini, osnutek Odloka o ureditvi cestnega prometa v mestni občini Krško in osnutek trajnostne urbane strategije.

Podali soglasje k ceni socialno varnostne storitve Pomoč družini na domu v mestni občin Krško

Občinski svet mestne občine Krško je na svoji 5. seji sprejel Sklep o izdaji soglasja k ceni socialno varstvene storitve Pomoč družini na domu. Cena je določena na podlagi Pravilnika o metodologiji za oblikovane cen socialno varstvenih storitev in druge veljavne zakonodaje. Za leto 2023 je načrtovano 26,5 zaposlitve, število efektivnih ur na enega oskrbovanca pa znaša 105 ur. Mestna občina Krško subvencionira storitev v višini 70 % cene. Subvencija iz proračuna mestne občine znaša 22,20 EUR na uro.

Cena za uporabnika se od 1. 5. 2023 dalje zviša za 20,19 % in tako znaša 6,13 EUR.

Delovanje gospodarskih javnih služb v mestni občini Krško

Svetniki so se seznanili s Poročilom o poslovanju gospodarskih javnih služb za območje mestne občine Krško za leto 2022, in sprejeli:

  • Sklep o sprejemu Letnega programa dejavnosti gospodarskih javnih služb za leto 2023 za območje mestne občine Krško,
  • Sklep o potrditvi elaboratov, predračunske lastne cene in zaračunane cene oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode, zbiranja komunalnih odpadkov, zbiranja biološko razgradljivih odpadkov, obdelave komunalnih odpadkov in 24-urne dežurne pogrebne službe v mestni občini Krško za leto 2023 in
  • Sklep o spremembi in dopolnitvi Sklepa o potrditvi tarifnih sistemov / XI.

S sprejemom navedenih sklepov se cene komunalnih storitev, ki jih plačujejo občani, ne zvišujejo, oziroma bodo ostale na istem nivoju kot do sedaj.

Za področje gospodarskih javnih služb kolektivne rabe (vzdrževanje cest, urejanje in čiščenje javnih površin, vzdrževanje javne razsvetljave, izobešanje zastav in praznično okraševanje v naseljih) ki se financirajo iz občinskega proračuna, se cene v povprečju dvignejo za dobrih 20%. Razlog za to je, višanje cen materialov, energije in stroškov dela. Povišanje predstavlja minimalno uskladitev in zagotovitev opravljanja dejavnosti brez povzročanja izgub. Nove cene začnejo veljati s 1. junijem.

Ureditev cestnega prometa v mestni občini Krško

Občinski svetniki so obravnavali predlog Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Krško z namenom spremembe režima parkiranja na CKŽ od hišne številke 1 do 41. Odlok spreminja cono kratkotrajnega parkiranja v cono plačljivega parkiranja, ki bo omogočal tudi pridobitev letnih dovolilnic za parkiranje za stanovalce in poslovne subjekte pod določenimi pogoji. Prav tako se predvideva uvedba plačevanja dobave električne energije na javnih e-polnilnicah za avtomobile na območju občine.

Trajnostna urbana strategija

Svetniki so obravnavali tudi osnutek Trajnostne urbane strategije. Za potrebe črpanja sredstev iz naslova trajnostnega urbanega razvoja v okviru določil Uredbe o Evropskem skladu za regionalni razvoj je potrebno, da ima posamezno mesto oz. občina izbrano urbano območje in sprejeto celovito strategijo TUS, iz katere izhajajo celostni ukrepi za spopadanje z razvojnimi izzivi urbanega območja. Tudi zato je MOKK pristopila k pripravi Trajnostne urbane strategije za obdobje do leta 2030. Dokument je izhodišče za pripravo projektov, s katerimi bo mestna občina kandidirala za sredstva Evropske unije znotraj ciljev Sporazuma o partnerstvu med Slovenijo in Evropsko komisijo za obdobje 2020–2027. Hkrati bo dokument strateška podlaga za izvajanje nove urbane politike Evropske unije, kakor se uresničuje v lokalnih urbanih skupnostih, ki po dogovoru s pristojno državno administracijo uvajajo instrument celovitih prostorskih naložb - CTN (angl. integrated territorial investment – ITI).