pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Brez opisa

Občuti svobodo vode – razbijanje tabujev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.08.2016 13:54

Občina Brežice s projektom »Občuti svobodo vode« omogoča vključevanje invalidov v športne aktivnosti na vodi in s tem razbija predsodke, da so športi kot je veslanje v kajaku in kanuju prezahtevni in prenevarni za invalide. Na podlagi udeležencev pri projektnih aktivnostih lahko sklepamo ravno nasprotno.

Kajak kanu klub Čatež kot izvajalec veslaških treningov in fitnes vadbe na prostem je pripravil prilagojen program, preko katerega lahko vključuje udeležence z različnimi vrstami invalidnosti. Da bi udeležence kar najbolje pripravili na vodna izzive, izvajamo enostavne priprave ne suhem, kjer udeleženci delajo na moči, vzdržljivosti in fleksibilnosti telesa. V prvi fazi udeleženci izvajajo zgolj vaje s težo lastnega telesa, sledi uporaba enostavnih pripomočkov in spoznavanje tehnik veslanja, v sklepni fazi pred treningi na vodi pa vadba preide na uporabo fitnes naprav na prostem. S takšnim pristopom se do neke mere izboljša telesna pripravljenost udeležencev, telo se navadi gibov in obremenitev, ki nastopijo ob veslanju v čolnu, obenem pa je tudi prehod iz trde podlage na čoln manj obremenjujoč.

Seveda pa je tovrstna vadba odprta tudi za tiste, ki se na vodo ne želijo podati. KKK Čatež bo v sodelovanju s češkim partnerjem Pro rozvoj Šumavy razvil prilagojene fitnes naprave za vadbo na prostem in da bi konči rezultat kar najbolje ustrezal potrebam invalidov, si želimo pod okrilje naših treningov sprejeti kar največ udeležencev iz različnih organizacij.


Vadba, oziroma spoznavanje veslanja v kajaku in kanuju poteka v različnih zahtevnostnih stopnjah. Najmanj zahtevna stopnja je občasno veslanje na športnih dnevih, ki jih KKK Čatež in ostali izvajalci organiziramo v dogovoru z invalidskimi organizacijami. Naslednja stopnja so takoimenovani cross treningi, kjer udeleženci spoznavajo različne čolne: od velikega kanuja za 10 oseb, manjšega za 4 osebe, sit-on-top kajaka za 2 osebi in manjših sit-on-top kajakov za 1 osebo. Ravno tako se naučijo tehnike veslanja na mirni in tekoči vodi ter premagovanja manjših brzic. Treningi na tretji zahtevnostni stopnji pa pomenijo vključevanje invalidov v redne aktivnosti KKK Čatež, kjer jih veslaški trenerji intenzivno pripravljajo na vodne podvige po sicer individualno prilagojenem programu, ki pa vleče vzporednice z delom, v katerega so vključeni ostali člani KKK Čatež.

Pogovor z Jernejem Agrežem, koordintorjem izvajanja projekta