pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Brusnice

Obisk novega kralja cvička v Dolenjem Suhadolu nad Brusnicami

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.04.2016 14:56

Najboljšega dolenjskega posebneža je po ocenah strokovne komisije 44. Tedna cvička pridelal Franc Medle iz Dolenjega Suhadola nad Brusnicami, član vinogradniškega društva Janez Trdina Gabrje. Franc Medle je kmetovalec, vinogradništvo družini pomeni dodatno dejavnost. Na Tolstem vrhu (v občini Šentjernej) ima vinograd z nekaj tisoč trsi in dodaten vinograd v najemu. Lani je pridelal 10.000 litrov vina, od tega 8.000 l cvička, ki je bil dobro ocenjen že na društvenem ocenjevanju in tudi na ocenjevanju v Škocjanu, vrh pa je dosegel na ocenjevanju na Čatežu pod Zaplazom, saj je cviček z oceno 16,37 točke dobil najvišjo oceno med vsemi cvički in je s tem poleg kralja cvička postal tudi prvak med cvički.

Pri delu v vinogradu mu pomaga vsa družina, poleg žene Ivanke še oba sinova, zet, mama in sestra. Medletovi so pred dvema letoma v lastnem vinogradu na Tolstem vrhu, od koder se odpira čudovit razgled na Trdinov vrh in cerkvico sv. Roka na Tolstem vrhu ter po dobršnem delu Dolenjske, porušili staro zidanico in zgradili novo. Mogočna klet je dokončana, zidanica pa bo, kot se je ob obisku pošalil novi kralj cvička, dokončana, ko bo prodal letošnji kraljevski pridelek.

Da bo šel letošnji kraljevi naziv in krona na pravo glavo, se je prepričala številčna delegacija Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, vodstvo ocenjevalne komisije 44. Tedna cvička, matično društvo Janeza Trdina Gabrje in vinogradniški prijatelji. Društvo vinogradnikov Janeza Trdina Gabrje mu je ob obisku pripravilo prisrčno dobrodošlico. Kralj pa nas je povabil k sebi v svoj hram, kjer smo ob kulinaričnih dobrotah in okušanju te pristne žlahtne kapljice nazdravili dogodku primerno.



Kralj cvička tako še leto dni ostaja v Podgorju in kot je zapisal v Hvalnici cvičku ambasador cvička in slovenski pesnik Tone Pavček: »…v mili zemlji pod Gorjanci - kot v ljubezenski romanci - duši in telesu streže…«.