sasa1 Svet24.si

Saša Krajnc: Nisem človek z oklepom!

vodna tromba, Halkidiki Svet24.si

VIDEO: Panika na grški plaži, kopalce ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

boxer oklepnik rheinmetall defense Reporter.si

Razmetavanje z milijoni: Slovenija kupuje ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

elvis, tom-parker, kralj Odkrito.si

Pred 45 leti je umrl kralj Rock'n'Rolla

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice Novo mesto

Obsojen še tretji ugrabitelj Belokranjca

Piše: STA

Čas objave:
29.01.2020 13:02

Novomeško okrožno sodišče je včeraj, na eno leto in devet mesecev zapora obsodilo še tretjega ugrabitelja takrat 79-letnega Belokranjca, potem ko je sodišče iz Alžirije prejelo dokumente, ki potrjujejo, da v času storitve kaznivega dejanja ni bil mladoleten. Septembra lani je namreč dopolnil 26 let.

Ostala dva ugrabitelja, takrat 18-letni Alžirec in 25-letni Maročan sta na novomeškem sodišču krivdo za ugrabitev priznala že avgusta lani, za kar jima je sodišče izreklo po eno leto in devet mesecev zapora.

Obtožnica vse tri bremeni, da so 8. maja v Beli krajini ugrabili domačina, ga oropali in zato, da jih ne bi prijavil policiji, zvezali, strpali v prtljažnik avtomobila in se skupaj z njim odpeljali proti italijanski meji. Pred mejo naj bi mu nato prerezali vrv na rokah, vozilo zapustili in pot peš nadaljevali v Italijo. Tam pa so jih prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili v Slovenijo, kjer so na sojenje čakali v priporu.

Postopek zoper tretjega domnevnega ugrabitelja pa je sodišče takrat izločilo, saj so morali najprej preveriti njegovo dejansko starost. Kot poročanje slovenskih tiskanih medijev povzema STA, se je 26-letni Alžirec v mesecih pripora namreč izkazoval s tremi različnimi dokumenti. Po enem bi bil polnoleten 14. februarja, po drugem 14. marca, po tretjem pa 14. septembra 2019. Na koncu je trdil, da je pravilni datum slednji, kar bi pomenilo, da bi mu kot mladoletnemu sodili po drugi zakonodaji.

Podatke je na koncu priskrbel kar obsojenec sam, ko je prek sorodnikov na sodišče poslal kopijo osebnega dokumenta. A kot še poroča STA, je z dokumenta razvidno, da je 14. septembra lani dopolnil 26 let.

Obsojenec se je za storjeno dejanje pokesal in se opravičil državi in oškodovancu. Sodnica Betka Šimc je ugodila njegovi prošnji, da bi šel čim prej na prestajanje zaporne kazni. 

Trojica bo morala ugrabljenemu Belokranjcu plačati 213 evrov stroškov, ki jih je imel z najemom nadomestnega vozila (njegovo je bilo namreč med ugrabitvijo poškodovano). Po prestani kazni jih bodo za pet let tudi izgnali iz države.