rupnik profimedia-0675959565 Svet24.si

Po razkritju, da je zlorabljal nune, Slovenci ...

planicaziga Svet24.si

11-letni Žiga iz Renč ustvaril pokal za ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Država rubi Jankovićevega gradbinca, ta pred ...

gradnja veterinarske fakultete-pl Reporter.si

Se Janković požvižga na muke Ljubljančanov? ...

228-4-sesko-oblak mm Ekipa24.si

Jasno sporočilo Oblaka Vipotniku: Kako naj nas ...

mina-pal, poročna-obleka Njena.si

Poroka na prvi pogled: Del oddaje tudi voditeljica...

nagelsmann Ekipa24.si

Bomba iz Bayerna! Bavarski velikan zamenjal ...

Novice Novo mesto

Ocenjevanje vin v sklopu 48. Tedna cvička.

Piše: KGZS Novo mesto

Čas objave:
21.06.2020 20:16

Tradicionalno ocenjevanje vin v okviru prireditve 48. Teden cvička po dogovoru z Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske (ZDVD) spet poteka v sodelovanju s KGZS-Zavod Novo mesto. Kot predsednik ocenjevanja je bil imenovan v.d. direktorja KGZS-Zavod Novo mesto Damijan Vrtin in kot tajnik ocenjevanja vodja enološkega laboratorija na KGZS-Zavod Novo mesto.Andrej Bajuk.

V ponedeljek, 15. junija je potekalo zbiranje vzorcev vin. Odzvalo se je 29 od 32 društev vinogradnikov, kolikor jih je vključenih v ZDVD. Zbrano je bilo 421 vzorcev vin, bistveno manj kot v preteklih letih, a v skladu s pričakovanji glede na vsesplošno stanje v panogi, nenazadnje tudi zaradi dvomesečnega zamika termina ocenjevanja kot posledica epidemije Covid-19.
Med zbranimi vzorci štirje niso ustrezali zahtevam Pravilnika o ocenjevanju vin v okviru prireditve teden cvička, torej bo v oceni 417 vzorcev vin, od tega je 179 cvičkov, kar je 42,9% vseh vin, sledi dolenjsko belo vino (67 vzorcev – 16,1%) in modra frankinja (66 vzorcev – 15,8%), ostalo so posamezna mirna sortna vina in penine.

Od 179 vzorcev cvička je 30 kandidatov za kralja cvička, ki morajo zadostovati določenim pogojem (Pravilnik o ocenjevanju vin v okviru prireditve teden cvička, pridelek prijavljen v RPGV, ustrezati kemičnim parametrom …).  Ocenjevanje bo potekalo v prostorih KGZS-Zavoda Novo mesto. Glede na zbrano število vzorcev bomo dnevno ocenjevali v treh 5-članskih komisijah dva dni, 22.6. in 23.6.2020. Ob koncu vsakega dneva ocenjevanja cvičkov sledi izbor najboljšega izmed dveh najbolje ocenjenih v posamezni komisiji. Drugi dan ocenjevanja grejo v izbor za kralja štiri kandidati. Na ta način izberemo kralja cvička.