franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Odprta vrata Šolskega centra Novo mesto

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
20.11.2023 06:00

Na srednjih šolah so se intenzivno začele odvijati aktivnosti, s katerimi skušamo bodočim dijakom približati šole in posledično poklice, za katere se bodo odločili prihodnjo pomlad. Med njimi je seveda tudi največja med njimi, Šolski center Novo mesto.

Med njimi je seveda tudi največja med njimi, Šolski center Novo mesto. Ta izobražuje na večini nivojev izobraževanja, in sicer: nižje poklicno, srednje poklicno in strokovno izobraževanje, srednje splošno in višješolsko izobraževanje. Poleg tega pri nas delujeta Medpodjetniški izobraževalni center in Enota za izobraževanje odraslih. Mladim ponujamo veliko možnosti izobraževanja, saj izobražujemo za kar 35 poklicev.

Zavedamo se pomena in teže odločitve, kam po zaključku obveznega šolanja; še posebej, ker je izbira poklicev v današnjem času zelo velika, stalnost pa ravno nasprotno. Ob tem se lahko pojavljajo tudi stiske, ki jih moramo razumeti. Iz njih pa lahko pomagamo tako, da posredujemo čim več koristnih informacij o poklicnih in zaposlitvenih možnostih.

Na Srednji strojni šoli, ki je del Šolskega centra, se s številnimi aktivnostmi, kot so predstavitve na osnovnih šolah, tehniški dnevi, dan odprtih vrat in na informativnih dnevih trudimo, da prikažemo čim bolj realno sliko poteka šolanja, dejavnosti, ki jih izvajalec poklica pridobi oziroma opravlja, možnostih nadaljevanja šolanja ter možnostih zaposlitve. Učenci in starši imajo tako priložnost spoznati aktivnosti, dejavnosti in dijaške izdelke. Z resnostjo in odgovornostjo se trudimo, da odgovorimo na sodobne trende v šolstvu in izzive v gospodarstvu ter poskrbimo, da naši dijaki pridobijo potrebno znanje za opravljanje svojega poklica. S predstavitvami pokažemo vse programe, za katere se lahko izobražujete pri nas, uspehe dijakov tako na maturi, kot tudi na športnih tekmovanjih ali tekmovanjih iz različnih znanj. Sodelujemo z gospodarstveniki v naši regiji. Največje zadovoljstvo pa je vsak uspešen dijak, ki znanje v svojem poklicu nadgrajuje.

V sredo, 22. 11. 2023, se bo v Športni dvorani Leona Štuklja odvijal Dan odprtih vrat, in sicer od 11. do 18. ure. Pokazali bomo, kako poteka delo v učilnicah in delavnicah. Vse dejavnosti bodo vodili dijaki in dijakinje naše šole. S tem je osnovnošolcem dana možnost, da se v sproščenih pogovorih s svojimi vrstniki pozanimajo in morda preizkusijo v zanje bodočem poklicu. Tako tudi iz prve roke izvedo, kako se na šoli počutijo naši dijaki, kakšna je kakovost dela in če so dosežena njihova pričakovanja ob vpisu.
Naša vizija je, da je poleg znanja mladim pomembno ponuditi tudi okolje, v katerem se bodo dobro počutili in v katerem bodo suvereno ter samostojno gradili svoje osebnosti, znali prepoznati svoje želje in si zadati cilje. Soustvarjamo šolo, ki je prepoznavna ne le po kakovostnem podajanju znanja, ampak tudi po posluhu za mlade. Vključeni smo tudi v vajeniški sistem in na ta način tesno sodelujemo z delodajalci, dijakom pa omogočimo, da s tem pridobijo čim več praktičnih izkušenj. Na nove izzive v gospodarstvu se odzivamo z novimi programi – na področja strojništva se je letos številnim drugim pridružil še PTI program tehnik mehatronike.

Pohvalimo se lahko, da so poklici, za katere izobražujemo, v gospodarstvu med zelo iskanimi, kar je zagotovo dodatna motivacija za dijake, pa tudi za odgovorne starše, ki jim ni vseeno, ali se bo njihov otrok po končani šoli s poklicem lahko preživljal. Zato vabimo učence osnovnih šol, njihove starše, delodajalce, donatorje in svetovalne delavke, da se nam pridružijo v vrvežu dogajanja. Veseli bomo odziva in le želimo si lahko, da bomo znali odgovoriti na vsa vprašanja.