stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Odprto pismo županu: Proti legalizaciji Žabjaka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.04.2016 12:17

Predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec je na novomeškega župana Gregorja Macedonija naslovil odprto pismo, v katerem je izrazil nestrinjanje z morebitno pripravo prostorskega načrta za legalizacijo Žabjaka. Pismo objavljamo v celoti.

"Žabjak. Več desetletij trajajoč problem Novega mesta. Problem, kateremu v glavnem botruje država zaradi svoje neučinkovitosti pri pripravi programa, ki bi prinesel pozitivne rezultate. Sprenevedanje in prenašanje odgovornosti pa le slabša situacijo. V začetku 80. let so na Mestni občini Novo mesto ocenili, da je potrebno nekaj storiti. Že takratna poročila ocenjujejo slabo stanje. Zato so leta 1984 pristopili k sprejetju prostorskega načrta za ureditev naselja. Kljub nasprotovanju krajanov KS Bučna vas je bil zazidalni načrt št. 351-03/82-9, datum: 31. 1. 1985, sprejet. Stanje pa se, kljub zagotovilom občinskih veljakov, ni izboljšalo. Nasprotno. Slabšalo se je. Naselje se je nekotrolirano širilo ob vse večjem številu Romov. Težave pa tudi. Leta 2002, sedemnajst let po sprejetju zazidalnega načrta, ki ni izpolnil obljub, smo se v svetu KS Bučna vas odločili, da moramo zahtevati od pristojnih rešitve, ki bi končno prinesle izboljšanje. In ob tem smo spoznali vso globino teh težav. Izogibanje in prenašanje odgovornosti na druge, pomanjkanje vizije in nepripravljenost prisluhniti zahtevam krajanov. Vse to je pripeljalo do prvega protesta z zaporo krožišča v Bučni vasi. In nato do drugega. Šele takrat so nam vsaj prisluhnili. Zvrstilo se je kar nekaj sestankov. Tudi z več ministri. Zaradi težav tudi po drugih občinah je bila leta 2005 ustanovljena Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike (RCI). Nadaljevali so se razni sestanki, kjer smo opozarjali na resnost težav in zahtevali rešitve. Ker tudi po devetih letih ni nihče podal predloga glede Žabjaka, smo ga leta 2011 pripravili v RCI. Predlog je bil potrjen tudi na zboru krajanov KS Bučna vas. Vse vlade od takrat so ga dobile, vendar odgovora ni bilo.
Spoznali smo, da v Sloveniji nimamo sogovornika, ki bi upošteval naše predloge. Zato smo se začeli obračati na Bruselj. Evropska komisija je potrdila naše razmišljanje, da getoizacija ni prava pot reševanja romske problematike. Slovenija pa počne prav to.

Zahteve za ponovno legalizacijo Žabjaka in njegovo širitev so zopet aktualne. Romi so zbrali sto podpisov za to zahtevo. Da pa je bilo leta 2003 oddanih na občino preko sedemsto podpisov krajanov KS Bučna vas za ureditev stanja po zazidalnem načrtu iz leta 1984, pa ne omenja nihče.

V kolikor bo Občina Novo mesto pripravila prostorski načrt za legalizacijo Žabjaka in ustvarila pogoje za njegovo širitev, rezultati takšnega pristopa do reševanja romske problematike so jasno vidni iz načrta leta 1984, se bomo temu primorani upreti. Vsekakor ne bomo več nasedli obljubam, kakršne so bile dane v letu 1984, ki niso bile izpolnjene. Za njihovo neuresničitev pa tudi nihče ne odgovarja.
"


Predsednik RCI
Silvo Mesojedec