stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Omogočanje mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi

Piše: R.K.

Čas objave:
20.12.2022 07:00

V projekt »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi«, ki ga financira Ministrstvo za infrastrukturo RS, se je od leta 2016 do danes vključilo že 60 slovenskih občin, ki igrajo ključno vlogo pri postavitvi sistema in si prizadevajo za višanje kakovosti življenja svojih občank in občanov. V teh občinah so bili zajeti podatki o dostopnosti infrastrukture za invalide (npr. pločnikov, cest, križišč, wc-jev, idr.). Ti podatki so na voljo brezplačno vsem uporabnikom za omogočanje mobilnosti, upravljalcem infrastrukture pa lahko služijo za odpravo ovir v prostoru.

Razvoj projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi v občinah širše Dolenjske in Posavske regije bo v Galeriji KOCKA V Novem mestu predstavljen danes ob 11. uri.

Projekt spodbuja občine, da v svojih urbanih okoljih zagotovijo ustrezno dostopnost in vključevanje v družbene dejavnosti za vse, s poudarkom na osebah z oviranostmi, ki so iz družbe pogosto izključene, zato je cilj k projektu priključiti vseh 212 slovenskih občin.
Na podlagi dosedanjih aktivnosti in prvih projektnih rezultatov so nekatere sodelujoče občine že lahko pripravile rešitve in izvedle prve prilagoditve dostopnosti urbanega prostora ter s tem izboljšale mobilnost za vse, s poudarkom na gibalno oviranih, slepih in slabovidnih, gluhih in naglušnih ter starejših.

Projekt se tako razvija v treh razvojnih stopnjah (podatki o dostopnosti za celo državo, vzdrževanje podatkov, kot tretja faza pa je v naslednjih letih planirana »Platforma mobilnosti in spletne dostopnosti za invalide in starejše v domačem okolju«, ki bo povezala različne podatkovne baze in ponudila dodatne storitve). To pa pomeni spoštovanje zavez o dostopnosti in osebni mobilnosti Konvencije o pravicah invalidov in EU Strategije o pravicah invalidov za obdobje 2021-2030, Direktive (EU) 2019/882 o zahtevah glede dostopnosti za proizvode in storitve, itd.

Za vse ranljive skupine je prav tako pomembno tudi zagotavljanje dostopnih informacij na občinskih digitalnih kanalih, še posebej na spletnih straneh in mobilnih aplikacijah, ki morajo zadostiti Zakonu o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA).
Dogodek bo priložnost za predstavitev vidnejših rezultatov in načrtov izboljšanja fizične in digitalne dostopnosti sodelujočih občin in izmenjavi projektnih izkušenj s tistimi, ki so se projektu pridružile pred kratkim, ter tistimi dolenjskimi in posavskimi občinami, ki v projektu še ne sodelujejo.

Večletni projekt »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi« financira in vodi Ministrstvo za infrastrukturo, izvaja Geodetski inštitut Slovenije (GI), podizvajalec projekta je Beletrina. Predstavnika projekta za vsa vsebinska, finančna in administrativna vprašanja sta s strani Ministrstva za infrastrukturo g. Vojmir Drašler, s strani Geodetskega inštituta Slovenije pa g. mag. Roman Rener, ki bosta prav tako prisotna.