žalostna ženska Dobra karma

'Odločila sem se pisati vsem tistim, ki ste ...

Simon Kukec Svet24.si

Ste ga videli? Na lastno pest je zapustil ...

jankovic ceferin bobo 2 Reporter.si

Zoran Janković svojega nekdanjega odvetnika ...

klop, klopi Svet24.si

Najbolj nevarna "zverina" v Sloveniji prebujena in...

20200219-00990349 Necenzurirano

Med epidemijo še čistka v policiji

miljana kulic Odkrito.si

Zadruga: Popljuvala očeta svojega otroka

MIHA ROBNIK na crnem 5 Njena.si

MasterChef: To se je zgodilo, ko je javno razgalil...

Novice Novo mesto

Pazite se klopov!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.04.2013 20:41

Klopni meningoencefalitis je resna bolezen osrednjega živčevja, ki jo povzroči vbod okuženega klopa. Slovenija sodi med evropske države z najvišjo stopnjo obolevnosti za to bolezen, saj pri nas zboli od 270 do 350 oseb na leto.

Najbolj ogroženi sta Koroška in Gorenjska, v zadnjem času opažamo okužbe tudi na območjih, ki v preteklosti niso veljala kot posebno okužena.

Pri večini poteka bolezen v dveh stadijih. Običajno se začne teden do dva po vbodu okuženega klopa z nekajdnevnim slabim počutjem, s povišano temperaturo, z bolečinami v mišicah in sklepih ter glavobolom. Težave po približno tednu dni minejo, sledi nekajdnevno obdobje brez težav. Za drugi stadij bolezni so značilni znaki prizadetosti osrednjega živčevja z visoko vročino, hudim glavobolom, bruhanjem in otrplim vratom. Učinkovitega zdravila ni. Približno odstotek bolnikov umre, 10 do 20 % pa jih ima trajne posledice, kot so slabši spomin, motnje ravnotežja in govora, glavobol, slabši sluh, trajne ohromitve. Najhuje je takrat, ko bolezen ohromi dihalne mišice.

S klopnim meningoencefalitisom se najpogosteje okužijo tisti, ki veliko časa preživijo v naravi. Okuženi klopi se nahajajo v gozdovih, lahko pa tudi na travnikih in domačih vrtovih. Zato je bistvenega pomena preventiva z uporabo primerne obleke in repelentov proti mrčesu ter redno pregledovanje in takojšnje pravilno odstranjevanje klopov, ki so prenašalci virusa.

Cepljenje predstavlja najučinkovitejši ukrep za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom. Cepivo je varno in učinkovito, vendar se ga pri nas kljub visoki verjetnosti okužbe še vedno poslužuje premalo ljudi. Opažamo, da se ljudje za cepljenje pogosto odločajo šele takrat, ko zboli nekdo izmed bližnjih. V Sloveniji je cepljenje obvezno za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu. Priporočamo pa ga vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravi. Bazično cepljenje se praviloma opravi s tremi odmerki cepiva, kasneje so potrebni poživitveni odmerki, praviloma prvi čez tri leta, kasneje pa na pet let. Cepljenje poteka v vseh območnih zavodih za zdravstveno varstvo in tudi pri izbranih zdravnikih.