stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Peš po domačih krajih: Odkrivanje Slovenije skozi oči Alme M. Karlin

Piše: R.K.

Čas objave:
11.03.2024 11:30

V svetu popotništva in literarnih dogodivščin je ime Alme M. Karlin nedvomno zaznamovano kot eno najvplivnejših. Njena brezmejna radovednost, pogum in ljubezen do narave so jo ponesli na številne avanture po Sloveniji in širše. V zadnjem času se je njen opus spet znašel v središču pozornosti, zlasti zahvaljujoč delu prevajalke in pisateljice Jerneje Jezernik, ki je Almine popotne dnevnike iz tridesetih let 20. stoletja prevedla v slovenščino.

Knjiga "Peš po domačih krajih", ki je lani izšla pri Celjski Mohorjevi družbi, je postala pomemben del literarne dediščine Slovenije. V njej se odraža Karlinova strast do raziskovanja, pohodništva in odkrivanja narave, ki je segala prek meja zgolj turističnih poti. Njena pohajkovanja so se raztezala od domačih logov v Sloveniji do prijateljev v Zgornji Avstriji ter dalje v Hrvaško Zagorje in zahodni Kvarner. Kljub skromni opremi je Alma Karlin prehodila velike razdalje, kar je odražalo njeno neverjetno vzdržljivost in žilavost.

Avtentičnost Alminih potepanj se kaže tudi v bogatem slikovnem gradivu, ki je priloženo knjigi. Med hojo je nenehno ustvarjala, beležila opazovanja ali pa jih ovekovečila s slikanjem in fotografiranjem. Tako je njena knjiga ne le literarno delo, temveč tudi vizualno doživetje, ki bralca popelje skozi čas v preteklost in ga poveže z lepotami narave in kulturno dediščino.

Srečanje v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice, kjer je Jerneja Jezernik predstavila Almino življenje in delo, je občinstvu ponudilo vpogled v bogato zapuščino te izjemne popotnice. Oznaki "Drznim pripada svet." in "Moj sen sta bila znanje in svoboda." sta postali vodili, ki so zbranim približali Karlinovo osebnost in njeno raziskovalno vnemo. Posebno pozornost so namenili Alminim potepanjem po Brežicah in okolici, kjer je grad Pišece opisovala kot "pravljični grad", ki ga je poznala skoraj bolje kot lastniki.

Celjske kulturne ustanove, predvsem Osrednja knjižnica Celje, so sodelovale pri popularizaciji knjige in razstave "Peš po domačih krajih". Razstava, ki je soavtorsko delo dr. Alenke Hren Medved, dr. Marije Počivavšek in Jerneje Jezernik, je obiskovalcem ponudila dodatno priložnost za vstop v svet Alminega popotništva in raziskovanja. S tem se je spodbudila tudi publika, da se odpravi na lastno raziskovanje domačih krajev ter podoživi lepote in zgodovino svojega okolja.

"Peš po domačih krajih" tako ne predstavlja le knjige, temveč celoten svet pohodniških doživetij, ki nas vabi, da stopimo izven udobja domačega okolja in odkrivamo neznano ter bogato kulturno dediščino Slovenije. Alma M. Karlin nas s svojo brezmejno radovednostjo in pogumom navdihuje, da tudi sami vzamemo pot pod noge ter raziskujemo svet okoli nas.