Robert Golob, Tina Gaber Svet24.si

FOTO: Robert Golob in Tina Gaber skupaj na ...

planinec Svet24.si

Astrološki športni vodič: oven naj teče, bik ...

borut-pahor Necenzurirano

Če bi France Prešeren imel Instagram ... #kolumna

midhat mujkic Reporter.si

Škandalozno: imam Mujkić z džezvo razbil obraz ...

Kranjec Roglič Ekipa24.si

Robert Kranjec proti Primožu Rogliču?! Slovenska...

luka sasa doncic Njena.si

Luka Dončić delil video nežnih trenutkov z očetom

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice Novo mesto

Pešci, kolesarji, motoristi - previdno na cesti

Piše: AVP

Čas objave:
27.03.2021 07:00

Začela se je koledarska pomlad, v prihodnjem tednu obeti kažejo na višje temperature, ki bodo na ceste zvabile še več kolesarjev, pešcev, motoristov in mopedistov.

Agencija za varnost prometa vse voznike motornih vozil poziva k največji previdnosti, saj je za nastanek prometne nesreče dovolj že pogled na mobilni telefon. Že manjše napake in nepozornost za volanom lahko privedejo do situacij, ki lahko posameznika zaznamujejo za vse življenje. Letos (1. 1. - 19. 3.) je po trenutno veljavnih začasnih podatkih zabeleženih 2.379 prometnih nesreč (lani v enakem obdobju 3.546), umrlo je 10 udeležencev (14 v 2020), 80 (94 v 2020) je bilo hudo, 643 (1.135 v 2020) pa lažje telesno poškodovanih. Kar 6 od letos 10 preminulih je umrlo med petkom in nedeljo. Agencija za varnost prometa pred koncem tedna zato vse udeležence v prometu poziva, naj ne opustijo spoštovanja cestno-prometnih pravil in naj spremljajo razmere na cestah, v promet pa naj se vedno podajo trezni.

Najbolj črna je po trenutno veljavnih začasnih podatkih letošnja (1. 1. - 19. 3.) statistika med pešci. Zabeleženih je namreč 89 prometnih nesreč z udeležbo pešca, ki so bili povzročitelji v manj kot 10 odstotkih prometnih nesreč (7 od 89). Življenje so izgubili 4 pešci, ki niso bili povzročitelj prometne nesreče, v kateri so umrli. Letos je bilo 17 pešcev hudo, 65 pa lažje telesno poškodovanih. V enakem obdobju lani je bilo 159 prometnih nesreč z udeležbo pešca, 2 sta umrla, 27 pešcev je bilo hudo, 125 pa lažje telesno poškodovanih. Pešci so najpogostejši, pa tudi najbolj ranljivi izmed vseh udeležencev v prometu, zato ne bo odveč obnoviti nekaj napotkov za njihovo varnost.Letos (1. 1. - 19. 3.) sta po trenutno veljavnih začasnih podatkih v 77 prometnih nesrečah z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil 2 voznika umrla, 11 voznikov je bilo hudo, 32 pa lažje poškodovanih. Kar dve tretjini (47 od 77) prometnih nesreč so povzročili vozniki enoslednih motornih vozil sami. V enakem obdobju lani je bilo takšnih prometnih nesreč 87, 1 voznik je umrl, 13 voznikov je bilo hudo, 46 pa lažje poškodovanih. Agencija za varnost prometa z namenom zagotavljanja večje varnosti 6. aprila 2021 za vse voznike enoslednih motornih vozil organizira brezplačen zoom dogodek s priznanimi strokovnjaki.

Od vseh ranljivih skupin udeležencev prometa je bilo letos (1. 1. – 19. 3.) na slovenskih cestah največ, kar 117 prometnih nesreč z udeležbo kolesarja, 19 je bilo hudo, 73 pa lažje telesno poškodovanih. Kar dve tretjini (75 od 117) prometnih nesreč so povzročili kolesarji sami. V enakem obdobju lani je bilo zabeleženih 133 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, 15 je bilo hudo, 102 pa lažje telesno poškodovana. Za varno udeležbo kolesarjev v prometu je nujno tehnično brezhibno opremljeno kolo, zaščitna čelada, ki je predpisana do dopolnjenega 18. leta, priporočljiva pa v vseh starostih, saj so lahko poškodbe glave usodne oz. s težkimi in dolgotrajnimi posledicami že pri manjših trkih. Le nekaj več kot minuto časa namenite priporočilom za večjo varnost na kolesu.