pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Kostanjevica na Krki

Pleterska zbirka evropskih slikarjev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.12.2016 14:24

V galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo odprli prenovljeno postavitev stalne razstave Pleterske zbirke.

O Pleterski zbirki evropskih slikarjev:
Razstavljena dela evropskih slikarjev od 17. do 19. stoletja so last bližnje Kartuzije Pleterje. Leta 1977 so na pobudo priorja Janeza Drolca umetnine razstavili v Galeriji Božidar Jakac, da bi bile dostopne širši javnosti. Večino slik so v Slovenijo prinesli menihi iz Kartuzije sv. Ane v Bosservillu pri Nancyju v Loreni, ko so z naklonjenostjo cesarja Franca Jožefa obnovili Kartuzijo Pleterje.

V samostanskih arhivih nam še ni uspelo izslediti dokumentov, ki bi nam pomagali razjasniti izvor umetnin in identiteto njihovih avtorjev. Ni izključeno, da bi se med njimi lahko našlo tudi kakšno delo s slovenskega ozemlja. Strokovnjaki slike pripisujejo flamskim, francoskim, italijanskim in nemškim slikarjem. Na ogled je 45 olj s pretežno religiozno tematiko, dve sliki kažeta konjeniško bitko, dve sta krajini. Celotno zbirko je restavriral restavrator-konservator mag. Viktor Povše pred njeno javno predstavitvijo leta 1977.

Med umetninami zavzema posebno mesto serija apostolov, ki je predvidoma nastala v delavnici flamskega baročnega slikarja Anthonisa Van Dycka (1599–1641). Umetnik je izšel iz ateljejev Hendricka Van Balena in Petra Paula Rubensa. Leta 1621 je potoval v London in v Italijo, živel nekaj let v Genovi in tam razvil svojo portretno umetnost. Leta 1632 je postal dvorni slikar na angleškem dvoru. Serija apostolov in Kristusa z začetka samostojne kariere je verjetno izšla iz posamičnih ateljejskih študij karakternih glav in je bila namenjena zasebnim naročnikom. Študije je slikar združil v serijo verjetno na osnovi naročila, serijo pa so večkrat kopirali njegovi učenci.

Desetim apostolom (naslikanim po Van Dyckovi predlogi) na hrastovih tablah sta bili naknadno dodani dve platni. To sta upodobitvi sv. Petra in enega od manjkajočih apostolov, najverjetneje gre za sv. Simona ali sv. Jakoba ml., čeprav je z napisom označen kot sv. Luka – evangelist in ne apostol. Table so na hrbtni strani označene z žigi antwerpenske slikarske gilde in nekatere z žigom izdelovalca tabel, ki je umrl leta 1626. Nihanje v kvaliteti kaže na več pomočniških rok, mojstrove intervencije pa se tudi ujemajo z načinom slikanja mladega Van Dycka. V samostanu je serija simbolično predstavljala idealno kartuzijansko skupnost.

Pred odprtjem razstave tudi predavanje
Uro pred odprtjem, ob 15.00 bo v okviru programa Ta veseli dan kulture 2016 potekalo predavanje o delih iz Pleterske zbirke evropskih slikarjev, na katerem bosta restavrator Viktor Povše in dr. Andrej Smrekar, v pogovoru z direktorjem galerije Goranom Milovanovićem, predstavila zgodovino zbirke in konservatorsko-restavratorske posege na delih.