pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

Po smrti lahko rešite življenje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.10.2015 07:53

Medgeneracijsko središče ob evropskem dnevu darovanja organov in tkiv pripravlja predavanje z naslovom »Z odločitvijo za darovanje organov po smrti lahko rešujemo življenje«.

Predavanje bo danes ob 15.30 v Humanitarnem centru RK Novo mesto, na Ulici Slavka Gruma.

Predaval bo predstavnik Slovenije Transplant, o izkušnjah transplantiranih bolnikov pa bomo izvedeli iz zgodb v knjigi z naslovom »Kdo sem in če sem, zakaj?«, ki ga je izdalo Slovensko društvo Transplant leta 2012.

Vsako leto drugo soboto v oktobru obeležujemo evropski dan darovanja organov, letošnje geslo je Let's talk about it! (Pogovarjajmo se), v želji, da bi se o odločitvi za darovanje organov več pogovarjali v družini.

Če želite postati darovalec, boste svojo odločitev lahko izrazili s podpisom PRISTOPNE IZJAVE DAROVALCA pri pooblaščeni osebi na Območnem združenju RK Novo mesto.

POSTATI DAROVALEC ORGANOV IN TKIV PO SMRTI ZA NAMEN ZDRAVLJENJA?

Posmrtno darovanje organov je oblika pomoči sočloveku v stiski. Za določene bolezni je namreč zdravljenje s presaditvijo najbolj učinkovita ali pa celo edina možna oblika zdravljenja. Število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje s presaditvijo narašča nesorazmerno s številom opredeljenih darovalcev po smrti. Po podatkih Evropskega direktorata za kvaliteto zdravil in zdravja (EDQM, 2015) je na čakalnih seznamih preko 70 000 oseb; vsak dan jih 12 umre zaradi pomanjkanja ustreznega organa za presaditev.

TRANSPLANTACIJSKA DEJAVNOST V SLOVENIJI

V Sloveniji že dolgo uspešno izvajamo zdravljenje s presaditvijo. Zavod Slovenija-transplant je krovna nacionalna organizacija, ki koordinira, nadzoruje ter spodbuja razvoj celotnega transplantacijskega programa, kar pomeni vseh aktivnosti s področja presaditve organov in tkiv. Dejavnost se izvaja v skladu z natančno določenim zakonodajnim okvirom ter z upoštevanjem načel učinkovitosti, transparentnosti, strokovnosti, nekomercialnosti in prostovoljnosti. Vključeni smo tudi v mednarodno neprofitno mrežo izmenjave organov in tkiv Eurotransplant, katere cilj je izboljšati možnosti zdravljenja s presaditvijo: povečuje namreč možnosti za izbiro najustreznejšega prejemnika na čakalnem spisku ter hkrati zmanjšuje izgube pridobljenih organov.

V nacionalnem transplantacijskem programu izvajamo presaditve ledvic, src, jeter ter trebušne slinavke (slednje le v kombinaciji s presaditvijo ledvice). Zatorej za ledvica, srca in jetra darovalcev v Sloveniji najprej preverimo, če imamo primernega prejemnika na nacionalnem čakalnem seznamu. Za programe, ki jih ne izvajamo (črevesje, pljuča), pa organe takoj ponudimo Evrotransplantu. Rezultat sodelovanja z mednarodno mrežo je vedno uravnotežena izmenjava organov.

V Evrotransplantu tudi vodijo centralno evidenco, kjer za vsak razpoložljiv organ s posebnim programom računalniško izberejo najprimernejšega prejemnika. Vsi bolniki na čakalnem seznamu imajo enake možnosti za prejetje določenega organa. Poleg medicinskih kriterijev upoštevajo še bližino transplantacijskega centra, čas čakanja na organ oz. posebne pogoje: nujnost presaditve, tkivno skladnost; prednost ima tudi čakajoči otrok.

Pljuč trenutno ne presajamo v Sloveniji. Bolnike pripravimo na operacijo in zdravimo po transplantaciji, sam poseg pa izvedejo v AKH na Dunaju, kjer je odlično poskrbljeno za naše bolnike. Tudi če je potrebna presaditev črevesja, se bolnika ustrezno medicinsko pripravi in premesti v ustrezen transplantacijski center v Evropi.

AKTIVNA PODPORA JAVNOSTI

Programi zdravljenja s presaditvijo ne morejo delovati brez aktivne in prostovoljne podpore javnosti. Manj znano dejstvo je, da obstaja razhajanje med načelno naklonjenostjo transplantacijski dejavnosti (vse javno-mnenjske ankete kažejo, da velika večina javnosti podpira dejavnost in bi bili darovalci) in manjšim številom opredeljenih darovalcev. Prav tako v opravljenih anketah na vprašanje, ali bi sprejeli organ, če bi ga potrebovali, skoraj vsi sodelujoči odgovorijo pritrdilno. A le manjši odstotek ljudi se dejansko odloči in tudi formalno izrazi voljo, da so darovalci organov po smrti. Srčna zahvala gre vsem, ki ste že izrazili svojo voljo, da ste darovalci.

Umrli darovalec praviloma ne pomaga zgolj enemu, temveč več kronično bolnim. Zaradi stalnega napredka v tehnologiji ter izboljšav v procesih zdravljenja, pa so tudi izidi ter kakovost življenja po zdravljenju s presaditvijo neprestano izboljšujejo.

OPREDELITEV ZA DAROVANJE

Vsak ima možnost in pravico do izbire in opredelitve glede posmrtnega darovanja delov človeškega telesa za namen zdravljenja.

Darovalec je lahko tako rekoč vsak (za darovanje organov po svoji smrti se lahko odloči tudi mladoletna oseba, vendar šele po dopolnjenem 15. letu starosti). Pomembno je, da je zdrav in da ni nosilec nobenih infekcijskih bolezni oz. da nima maligne bolezni, ki bi se lahko s presajenim organom ali tkivom prenesla na prejemnika. Starostne omejitve se razlikujejo za posamezne organe in tkiva: pri slednjih je manj omejujoče merilo. Zgornja starostna meja je odvisna tudi od izkušenj in programov posameznega transplantacijskega centra.

Vsakdo, ki želi po smrti darovati organe in tkiva za presaditev, lahko svojo odločitev pisno izrazi na pooblaščenih prijavnih mest: na sedežu Slovenija-transplanta, na Zavodu za transfuzijsko medicino, na večini območnih enot Rdečega križa ter v nekaterih bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Posodobljen seznam pooblaščenih mest je objavljen na spletni strani www.slovenija-transplant.si. Potrebno je izpolniti poseben obrazec (pristopno izjavo), pooblaščena oseba pa preveri posameznikovo identiteto (zato je potreben osebni dokument ter kartica zdravstvenega zavarovanja) in jo s podpisom potrdi.

Izjave zbira Slovenija-transplant, kjer se podatke vnese v Slovenski register opredeljenih darovalcev organov in tkiv po smrti. Register je v elektronski obliki, podatki pa so vezani na kartico zdravstvenega zavarovanja. Zapis je neviden, dostopen izključno pooblaščenemu zdravniku transplantacijskemu koordinatorju šele po smrti posameznika. Dostop do podatkov o darovanju po smrti je mogoč le s posebnim računalniškim programom in z uporabo za to določene profesionalne kartice.

Darovalec ima tudi pravico in možnost, da svojo prvotno odločitev o posmrtnem darovanju organov in tkiv na vseh pooblaščenih mestih prekliče.

Vzemite si čas za premislek in odločitev. Izjemno pomembni so pogovori o temi med svojci in bližnjimi: če ste že zavzeli kakršno koli stališče, obvestite svoje najbližje o osebni opredelitvi za ali proti darovanju organov in tkiv po smrti. Svojci imajo zelo pomembno vlogo tudi takrat, ko na kartici ne bo vpisan podatek o opredelitvi.

Več informacij o postopkih odvzema, darovanja in presaditvah organov in tkiv najdete na spletni strani Zavoda www.slovenija-transplant.si. Vabljeni, da jih spremljate tudi na Facebooku.