Novinarska konferenca Osnovne šole Savsko naselje Svet24.si

Učenci vdrli v e-redovalnico; že lani so si ...

domen prešeren mediaspeed Svet24.si

Drugi tir gradi tudi dobavitelj spornih mask v ...

drugi-tir, stanko-polanič, tine-vadnal, jurij-krč, janez-škrabec Necenzurirano

Nasledniki Ivana Zidarja tečejo nov krog #kolumna

Urška Klakočar Zupančič Reporter.si

Afera falcon: poglejte, kako luksuznemu hotelu na ...

luka doncic 1 pm Ekipa24.si

Še Dončić je začuden! V Dallasu so ga ...

Patricia Pangeršič 2 Njena.si

Priljubljena Patricia Pangeršič je postala mamica

luka doncic pm Ekipa24.si

Kakšno je zdravstveno stanje Luke Dončića? ...

Novice Kočevje

Vetrolom poškodoval drevesa tudi na Kočevskem

Piše: STA

Čas objave:
05.11.2018 14:23

Močan veter je v torek v državnih gozdovih, s katerimi gospodari družba Slovenski državni gozdovi, povzročil precejšnjo škodo. Po prvih ocenah je poškodovanih približno od 90.000 do 100.000 kubičnih metrov dreves, sanacija pa je z odpiranjem gozdnih cest že stekla, so sporočili iz družbe Slovenski državni gozdovi.

Vetrolom je po prvih ocenah na območju enote Kočevje poškodoval približno 15.000 kubičnih metrov dreves, na območju ljubljanske enote 10.000 kubičnih metrov, na območju enote Postojna približno 40.000 kubičnih metrov ter na območju Maribora 35.000 kubičnih metrov. Te ocene poškodovanosti so zgolj okvirne, ker gre za veliko površino poškodovanih gozdov, do katerih zaradi podrtega drevja na gozdnih cestah v celoti še ni možen dostop.

Eno izmed območij, kjer je koncentracija poškodovanih gozdov največja, je območje državnih gozdov na območju Črne na Koroške, ki ga je danes obiskala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Po ocenah družbe Slovenski državni gozdovi je obseg poškodovanosti tamkajšnjih gozdov približno 20.000 kubičnih metrov. Najbolj so bili poškodovani gozdovi na območju Koprivne, Olševe in Ludranskega vrha, kjer je poškodovanih tudi do 80 odstotkov dreves.

Tokratni vetrolom je na Koroškem poškodoval več zasebnih kot državnih gozdov. Z najbolj prizadetimi zasebnimi lastniki, ki jim je vetrolom poškodoval večji del posesti, ki predstavlja glavni vir dohodka, se je družba Slovenski državni gozdovi pripravljena individualno pogovarjati o možnem sodelovanju pri izvedbi sanacije in prodaji gozdnih lesnih sortimentov.

Škoda po zadnjem vetrolomu se pojavlja predvsem na območjih, kjer je vetrolom iz konca leta 2017 že poškodoval gozdove. Značilnosti zadnjega vetroloma so poleg izjemne nevarnosti pri izvajanju sečnje in spravila tudi velika površina poškodovanih gozdov. Skupaj z vsemi škodami po ujmah iz preteklih let bo sanacija poškodovanih gozdov potekala tudi v prihodnjih letih, ko se bodo izvajali ukrepi za obnovo gozdov.


Sanacija gozdov v lasti države je že v teku. Eden izmed prvih ukrepov je odpiranje gozdnih cest, da se omogoči dostop v gozd, pregled poškodovanosti gozdov in preverjanje možnosti začetka izvajanj sečnje in spravila poškodovanih gozdov. Poleg tega bo družba Slovenski državni gozdovi zagotovila odstranitev vseh dreves, ki v državnih gozdovih ogrožajo življenja in premoženje ljudi.

Program sečnje in prodaje gozdnih lesnih sortimentov bodo prilagodili sanaciji poškodovanih gozdov, tako da bodo nadaljevali z omejevanjem redne sečnje. Izvedli bodo tudi prerazporeditve delavcev in mehanizacije na območja, kjer je nujnost sanacije največja.

Ključna pri tem bo nadaljnja širitev zmogljivosti za lastno gozdno proizvodnjo, ki jo družba po enoti Kočevje vzpostavlja tudi na območju enote Maribor, pod katero sodi tudi Koroška. Do konca novembra bo tako na Koroškem začela delati tudi ekipa, usposobljena za žičniško spravilo lesa. Najmodernejša žičnica s procesorsko glavo, ki so jo nabavili in jo bodo prevzeli v enem tednu, omogoča delo na najbolj zahtevnih terenih.

Sanacija državnih gozdov po vetrolomu, ki je gozdove prizadel decembra lani, na nekaterih območjih še vedno intenzivno poteka. Ne glede na zahtevnost izvedbe sanacije in izjemno velik obseg je družba Slovenski državni gozdovi do danes izvedla preko 1,272 milijona kubičnih metrov sanitarne sečnje.

"To presega tako količino poseka na odločbah za sanacijsko sečnjo, ki nam jih je za sanacijo vetroloma izdal Zavod za gozdove Slovenije, kot tudi lanski celoletni posek v državnih gozdovih. Dokončnega obsega sanitarne sečnje po lanskem vetrolomu še nimamo, znana bo ob zaključku sečnje, saj količine na terenu tudi po nekajkrat presegajo ocenjene količine poškodovanosti," so navedli. Ocenjujejo, da bo obseg lanskega vetroloma znašal okoli 1,5 milijona kubičnih metrov poškodovanih dreves.