stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Ribnica

Počivalšek: Obisk v razviti jugovzhodni regiji mi je pisan na kožo

Piše: STA

Čas objave:
12.11.2021 15:25

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob obisku vlade v jugovzhodni regiji dejal, da mu je obisk pisan na kožo, saj gre za eno najbolj razvitih regij. Je pa opozoril tudi na nekatera manj razvita obmejna območja. Tem nameravajo v okviru programa za razvoj obmejnih območij nameniti posebno pozornost za ustvarjanje delovnih mest, je dejal.

Po Počivalškovih besedah je jugovzhodna regija, kjer se vlada danes mudi na delovnem obisku, tretja najboljša regija po indeksu razvojne ogroženosti. Ima zelo razvito industrijo in globalizirano ekonomijo, kar pomeni, da 64 odstotkov vsega izvozi, njeni največji partnerici pa sta Nemčija in Francija, s približno enakim deležem, je dejal.

Posebej zanimiva se mu zdi vpetost velikih podjetij, ki so izvozno usmerjena, ter srednjih in malih podjetij, ki so z njimi povezana, pa tudi podatek, da ima regija največji delež bruto domačega proizvoda v Sloveniji, ki temelji na raziskavah in razvoju. "Zato verjamem, da bomo tukaj spisali še kakšno zgodbo o uspehu", je dejal.

Opozoril je, da je v regiji ena od treh greenfield naložb v Sloveniji, in sicer podjetje za proizvodno robotov Yaskawa v Kočevju. "Prva faza tega podjetja je zaključena, za drugo pa tudi verjamem, da bo realizirana, saj so za to ustvarjeni vsi pogoji," je dejal.



Posebej ga veseli, da je bil z ustanovitvijo podjetja Slovenski državni gozdovi narejen prvi korak k smiselnemu izkoriščanju gozdov, ob tem pa spomnil, da je jugovzhodna regija najbolj gozdnata slovenska regija. Izpostavil je pomen turizma za regijo.

Je pa gospodarski minister opozoril tudi na obstoj manj razvitih območij, kamor šteje predvsem obmejna območja, za katera so značilne precejšnje demografske težave in dnevne migracije v Kočevje, Novo mesto in Ljubljano. Zagotovil je, da nameravajo temu področju v okviru programa za razvoj obmejnih območij pomagati pri razvoju delovnih mest.

V okviru današnjega obiska vlade v regiji je Počivalšek dopoldne obiskal tri kočevsko-ribniška podjetja, Inles, Koles in Melamin, popoldne pa bo v Novem mestu na omizju z gospodarstveniki iz regije spregovoril o načrtu za okrevanje in odpornost.