senica-kresal-mala-seva_ms-pl Svet24.si

FOTO: To je ta hip najdražja hiša naprodaj v ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

doncic-dragic Necenzurirano

Kdo je kriv, da niste mogli gledati Dončića in ...

bojan pozar kadic videtic ura moci Reporter.si

Propadlemu politiku Bojanu Požarju se udinjanje ...

riera Ekipa24.si

Riera je v šoku! Špancem razkril, kaj se je ...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

olimpija dragons 3 Ekipa24.si

Drama na predstavitvi Riere! Dragonsi so ...

Novice Novo mesto

Podelili spominske znake za požrtvovalnost v boju proti covidu-19

Piše: R.K.

Čas objave:
11.07.2021 12:29

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je v sejni dvorani na rotovžu desetim organizacijam in posamezniku predal spominske znake »Za požrtvovalnost v boju proti covidu-19«, ki jih podeljuje Vlada Republike Slovenije.

Dogodka so se udeležili predstavniki organizacij Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Gasilsko reševalnega centra Novo mesto, Združenja OZARA Slovenija, enota Novo mesto, Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto, Splošne bolnišnice Novo mesto, ŠENT – slovenskega združenja za duševno zdravje, Škofijske karitas Novo mesto, Televizije Novo mesto, Varstveno delovnega centra Novo mesto in Gregor Blažič.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni se je v imenu Mestne občine Novo mesto zahvalil vsem prejemnikom spominskega znaka, njihovim ekipam in posameznikom, ki so nesebično nudili strokovno pomoč. »Zahvala gre vsem, ki ste predlagali izboljšave, tistim, ki ste pomagali v začetnem valu epidemije, vsem, ki ste pomagali obveščati javnost in vsem, ki ste fizično pomagali. Hvala, ker se trudite še naprej za naše skupno dobro,« je dodal župan Gregor Macedoni.


Vlada Republike Slovenije je 18. junija 2020 sprejela Uredbo o podelitvi spominskega znaka »Za požrtvovalnost v boju proti covidu-19«, ki ga podeljuje tistim, ki so izkazali požrtvovalnost pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije. V imenu Mestne občine Novo mesto je direktorica Občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič predlagala organizacije iz lokalnega okolja, ki jih je potrdila komisija Vlade Republike Slovenije in jim dodelila spominski znak »Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19«. Med predlogi sta bila tudi Zdravstveni dom Novo mesto in Dom starejših občanov Novo mesto, ki pa bosta spominska znaka prejela v okviru svojih matičnih ministrstev. Dr. Vida Čadonič Špelič je ob tej priložnosti izpostavila: »Izbor je bil težak, vendar smo se na koncu odločili za deset tistih, ki so bili ljudem na razpolago tako rekoč 24 ur dnevno. Najbolj prizadevne v epidemiji v Mestni občini Novo mesto smo izbrali tudi glede na njihovo področje dela. Nekateri so organizirali prevoze, nakup hrane, izpolnjevanje osnovnih materialnih potreb ljudi, drugi pa so se odzivali na socialne in tudi duševne stiske ljudi. Vsi izbrani so vsak na svojem področju ljudem v času epidemije omogočili normalno življenje in jim ga tudi polepšali.«Branka Bukovec, predsednica Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto je ob tej priložnosti izpostavila, da spominski znak njihovemu društvu veliko pomeni ter da so počaščeni, da so bili izbrani med prejemnike. »To priznanje je namenjeno vsem našim sodelavcem in prostovoljcem, ki so ves čas epidemije delali z našimi uporabniki, predvsem v socialno-varstvenih programih v naših prostorih, kot tudi v romskih naseljih na Jedinščici in v Brezju, pa tudi na daljavo. Tako smo otrokom, ki so naši vsakodnevni obiskovalci, pomagali pri učenju, domačih nalogah, kot tudi pri reševanju stisk, ki so se pojavljale v tem času. Posredno smo sodelovali tudi z njihovimi starši.«