nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Podelitev certifikatov kakovosti Sevnica Premium

Piše: R.K.

Čas objave:
18.04.2023 09:06

Minuli četrtek so v Tončkovem domu na Lisci podelili certifikate kakovosti kolektivne blagovne znamke Sevnica Premium. S certifikatom kakovosti svoje izdelke, pridelke, gostinsko ponudbo in vodena doživetja označuje že 29 domačih ponudnikov.

Certifikate kakovosti Sevnica Premium se podeljujejo od leta 2020. Lastnik kolektivne blagovne znamke (KBZ) Sevnica Premium je Občina Sevnica, skrbnik znamke pa je Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica. Poleg certifikatov za rokodelske izdelke, živilske izdelke in pridelke ter hrano in pijačo, postreženo na gostinski način, so bili letos podeljeni tudi prvi certifikati za vodena doživetja.

Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk je v svojem nagovoru zbranim poudaril, da je KBZ Sevnica Premium pomembno prodajno in promocijsko orodje, ki poglablja tudi zaupanje potrošnikov. Izrazil je zadovoljstvo ob dejstvu, da se v okviru KBZ Sevnica Premium ponudniki povezujejo med seboj in ustvarjajo uspešne skupne zgodbe.

Članica Akademije Izvorno slovensko, ki je ustvarila model, po katerem je oblikovana KBZ Sevnica Premium, Ilona Stermecki, je izpostavila pomen strateškega pristopa k oblikovanju turistične ponudbe in povezovanja v kolektivne blagovne znamke, ki so hkrati tudi odlično orodje za povezovanje slovenskega podeželja in lokalne ponudbe z dodano vrednostjo.

Imetniki certifikatov njihovo veljavnost podaljšujejo na tri leta. Ocenjevanja opravijo člani strokovnih komisij.

Rokodelske izdelke so ocenjevali Jana Vilman, dr. Tanja Lešnik Štuhec in prof. dr. Janez Bogataj. Svoje izdelke so na ocenjevanje prijavili trije ponudniki, od skupaj 6 ocenjenih izdelkov je certifikat kakovosti prejelo 5 izdelkov dveh rokodelcev, mila in eterično olje, ki jih izdeluje Darko Kosem iz Radeža ter deska za rezanje in ura v obroču Janija Mesingerja iz Sevnice.

59 živilskih izdelkov in pridelkov 14 ponudnikov so ocenjevali Marlena Skvarča, dr. Tanja Lešnik Štuhec in prof. dr. Janez Bogataj, certifikate pa so prejeli vsi. To so Kmetija Kranjc, Turistična kmetija Grobelnik, Ovčarska kmetija Urban, Kmetija Jazbec, Akval, Pivovarna Ape, BMM, ki izdeluje testenine Gabaroni, Čebelarstvo Pirc, Kmetija Zakrajšek, Čebelarstvo Strnad Popelar, čebelar Jože Skoporc, Kmečka zadruga Sevnica, Boštjan Slapšak in Eko kmetija Čečko.

Franc Jezeršek, Urška Cvilak in prof. dr. Janez Bogataj so obiskali 6 gostinskih ponudnikov ter ocenili 16 jedi in pijač, postreženih na gostinski način, ki so vse prejele certifikat kakovosti. To so ocvirkovka, gobova juha in ajdovi žganci, svinjska krača in orehovi kvašeni štruklju Turistične kmetije Grobelnik, puhla s pregreto smetano, puhla z ocvirki, lovrenški pisker in potica s pregreto smetano Gostišča Močivnik, goveja rebra s pečenim krompirjem in hišno omako s papriko, pelati in medom, hišni njoki, radič s toplim krompirjem, sevniško panceto in jajcem, ajdin topel štrukelj s pregreto smetano, hruško in drobljencem ter telečja jetrca s krompirjem Hotela Ajdovec, Jurkov praženjak z drožmi Tončkovega doma na Lisci, jabolčna pita Prva dama Okusnih dobrot in hladna predjed z dimljeno postrvjo Restavracije A3 (podružnica podjetja Akval).

Certifikat za vodeno doživetje, ki so jih ocenjevali člani komisije dr. Tanja Lešnik Štuhec, Ilona Stermecki in Mojca Polak, so prejela 4 vodena doživetja in sicer Kraljevsko razvajanje in Gurmanski oddih v Gostilni Repovž, Sevniški zajtrk v restavraciji Ajda Hotela Ajdovec, Gabaroni doživetje: Postani mojster kuhanja testenin v Gabrijelah in Nočni ogled gradu Sevnica in srečanje z grofico Mathilde, KŠTM Sevnica.
Ob podelitvi certifikatov Sevnica Premium so bila podeljena tudi potrdila o uspešno opravljenem izobraževanju za lokalno turistične vodnike ter podeljeni nazivi lokalno turistični vodnik/vodnica 11 posameznicam in posamezniku, ki bodo z novo pridobljenim znanjem širili bogastvo destinacije Sevnica.
Direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek je ob podelitvi izrazila ponos ob uspešnem povezovanju turističnih zgodb in produktov sevniške občine. Lokalni turistični vodniki tako sooblikujejo turistične zgodbe kot tudi skrbijo za to, da so primerno predstavljene obiskovalcem. S pozitivnim pristopom in željo po predstavljanju domače občine so lokalni vodniki ključni za razvoj turizma, hkrati pa je pomembno, da se v mrežo lokalnih turističnih vodnikov vključujejo tudi mladi, je poudarila.

Prejemniki certifikatov so druženje zaključili s pogostitvijo, ki jo je pripravil Tončkov dom na Lisci. Za prijeten kulturni program je poskrbela mlada harfistka Ema Zorec Glasbene šole Sevnica, dogodek pa je povezovala Annemarie Culetto iz KŠTM Sevnica.

Imetniki certifikatov Sevnica Premium so predstavljeni na spletni strani Visit Sevnica, nekatere izdelke iz KBZ Sevnica Premium pa je mogoče kupiti tudi na Gradu Sevnica in v turistično-informacijski pisarni Doživljaj.