stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Krško

Podnebne spremembe prinašajo nove izzive in priložnosti tudi v turizmu

Piše: R.K.

Čas objave:
04.11.2021 13:07

Podnebne spremembe bodo v prihodnosti povsod po svetu vplivale na konkurenčnost destinacij in povzročile pomembne spremembe turističnih tokov.

Kot je pokazala analiza, ki jo je pripravila Umanotera – Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, bo zaradi segrevanja ozračja in spremenjenih padavinskih vzorcev pravočasno in premišljeno prilagajanje pomemben dejavnik dolgoročne konkurenčnosti turistične destinacije Krško.

Pohodništvo
Podnebne spremembe in turizem
Občina Krško

Ključen bo predvsem razvoj ponudbe, ki bo manj občutljiva na poletno vročino, in nadgrajevanje ponudbe v pomladnih in jesenskih mesecih. Podnebje v občini Krško se je od šestdesetih let prejšnjega stoletja že segrelo za 1,8 °C, letna količina padavin se je zmanjšala za skoraj 10 odstotkov, količina novozapadlega snega se je prepolovila. Trend segrevanja se bo nadaljeval. Sredi stoletja bo povprečna temperatura zraka lahko še za 1,7 °C višja, kot je danes. Poleti se bo povečevalo število vročih dni s temperaturo nad 30 °C, vročinski valovi bodo pogostejši, močnejši in daljši.

Poletje potencial za kulturni turizem in razvoj turizma na podeželju
Destinacija bo soočena s potrebo po razvoju poletne turistične ponudbe, ki bo manj občutljiva na poletno vročino. Pri tem lahko nadgrajuje ponudbo kulturnega turizma v zaprtih prostorih, predvsem pa izkoristi neizkoriščeni potencial ureditve naravnih kopališč in razvoja turizma na podeželju, kjer je vročina manj neprijetna kot v mestu.

Krka
Podnebne spremembe in turizem
Občina Krško

Toplejša pomlad in jesen izziv za nadgradnjo ponudbe
Ogrevanje destinacije spomladi in jeseni lahko poveča njeno privlačnost. Pogoji za zimske
aktivnosti na prostem pa se v destinaciji ne bodo bistveno izboljšali, saj bo namesto snega
pozimi čedalje pogosteje padal dež.

Slapovi
Podnebne spremembe in turizem
Občina Krško

Vpliv na lokalno pridelano hrano
Povišanje temperature in spremenjeni padavinski vzorci bodo vplivali na naravo, ki je za turizem neprecenljiv razvojni vir. Lahko se poslabša biotska raznovrstnost in stanje gozdov, ki pokrivajo 43 odstotkov površine občine. Podnebne spremembe bodo vplivale tudi na kmetijsko pridelavo in s tem na gastronomsko ponudbo na osnovi lokalnih pridelkov. Spremenjeni klimatski pogoji lahko ogrozijo pridelavo oz. kakovost domačih vinskih sort in drugih tradicionalnih kmetijskih pridelkov.

Ključna osveščenost in pravočasni ukrepi
Za uspešno prilagajanje podnebnim spremembam so nujni pravočasni ukrepi na področjih
racionalne rabe energije in vode ter samooskrbe z energijo iz obnovljivih virov. Destinacija lahko zmanjša svojo ranljivost tudi z različnimi infrastrukturnimi ukrepi, kot so povečanje zelenih površin v mestu, namestitev pitnikov ter zasaditev rastlin, ki bodo nudile senco na izpostavljenih območjih. Zaradi vse pogostejših ekstremnih vremenskih dogodkov je za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja na ravni destinacije pomembno vzpostaviti sistem za spremljanje stanja okolja in zgodnjega opozarjanja vseh deležnikov v turizmu – ponudnikov, obiskovalcev in lokalne skupnosti.