901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Žužemberk

Podpisana pogodba o sofinanciranju projekta vodooskrbe v Suhi krajini

Piše: Radio Krka/Sta

Čas objave:
16.07.2016 14:38

Župani Občin Žužemberk, Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Kočevje in Dobrepolje so z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen danes v Žužemberku podpisali pogodbo o sofinanciranju kohezijskega projekta oskrbe s pitno vodo Suhe krajine. Pogodba predvideva naložbo v skupnem znesku dobrih 36 milijonov evrov.

Nosilec projekta je Občina Žužemberk, katere župan Franc Škufca je ob podpisu povedal, da bodo nekaj manj kot tri četrtine naložbenega denarja dobili iz evropskih virov in od države, razliko pa bodo prispevale partnerske občine.

Naložba bo zanesljivo vodooskrbo zagotovila več kot 10.000 prebivalcem petih občin severozahodnega pretežno dolenjskega kraškega območja.

S projektom so sicer začeli pred dobrim desetletjem. Z ministrstvom za okolje so leta 2007 podpisali sporazum o sofinanciranju potrebnih študij, do leta 2013 so nato pripravljali ustrezno dokumentacijo in zagotovili več kot 30 gradbenih dovoljenj, ki po predlanskem podaljšanju veljajo do leta 2018, je dodal.

S prvimi gradbenimi deli so vseh občinah razen kočevske začeli lani in izvedli dela v vrednosti 1,6 milijona evrov. Končanje projekta, ki se lahko tudi nekoliko zavleče, pričakujejo do konca leta 2018, leto kasneje pa še prevzem, priključevanje in druge postopke.

Žužemberški župan je poudaril, da bo projekt suhokranjskega vodovoda - podobno kot v belokranjskih občinah, ki so se donedavno ubadale s podobnimi težavami pri vodooskrbi - povezal partnerske občine in jim zanesljivo oskrbo s kakovostno pitno vodo z dopolnjevanjem iz izvirov v drugih občinah omogočil tudi v primeru okvar ter v sušnih obdobjih.

V žužemberški občini še približno petina prebivalcev ni priključena na javni vodovod, podobno pa velja tudi za določene dele drugih v projekt vključenih občin, je še povedal Škufca.

Ministrica Majcnova je ob podpisu pogodbe opozorila na operativni program za kohezijsko politiko med letoma 2014 in 2020, v katerem je za vodooskrbo in za infrastrukturo za čiščenje odpadnih voda namenjenih 250 milijonov evrov. Vlada pa se je zavezala, da v okviru navedenih sredstev izvedejo enajst projektov, ki so bili prijavljeni že v prejšnjem operativnem programu za obdobje med letoma 2007 in 2014, a je takrat zmanjkalo denarja.

Žužemberški župan Franc Škufca o projektu suhokranjske vodooskrbe