stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Podpišite peticijo proti alkoholu med mladimi!

Piše: R.K.

Čas objave:
19.11.2019 12:00

Milijon prebivalcev Slovenije je tako ali drugače prizadetih zaradi rabe alkohola. Združenje za kronične nenalezljive bolezni je prejšnji teden s spletno stranjo www.keralkoholnimleko.si začelo zbirati podpise za uvedbo celostnih ukrepov na področju alkoholne politike v Sloveniji. Podpise, ki jih bodo zbirali še do decembra, bodo predali ministru za zdravje Alešu Šabedru, so v združenju zapisali v sporočilu za javnost.

Kampanja je nastala kot odgovor na dejstvo, da se Slovenija uvršča v svetovni vrh po porabi alkohola med osebami, starejšimi od 15 let. Torej, če ste nasprotnik alkohola in če menite, da je uživalcev v današnji družbi preveč, predvsem pa, da je alkohol mladostnikom prelahko dostopen, podpišite pobudo. Pojdite na spletno stran keralkoholnimleko.si in tam boste našli nekaj grozljivih podatkov o prisotnosti alkohola v naši družbi, pa tudi peticijo, ki jo lahko podpišete. V sklopu akcije Ker alkohol ni mleko že od junija na socialnih omrežjih ozaveščajo javnost o pomenu neponujanja alkohola otrokom in mladostnikom. Dejstvo je, da šest od desetih slovenskih sedmošolcev do alkohola pride doma, vendar pa so starši in stari starši le del problema. Težava je predvsem vsesplošna sprejetost alkohola - od dostopnosti na vsakem koraku, zelo nizkih cen, do oglasov, ki ciljajo na vse mlajše osebe in tu je še alarmantno nizko upoštevanje zakona o prepovedi prodaje alkohola mladoletnim, poudarja koordinator kampanje Jan Peloze.

Pobudniki kampanje menijo, da morajo poleg države ukrepati tudi gostinci, prodajalci, starši, oglaševalci, zdravniki, nevladne organizacije, stari starši, medicinske sestre, učitelji, predvsem pa z zgledom tudi znane osebnosti in vplivneži. S tolerantnim odnosom do alkohola otrokom povzročamo precej večjo škodo, kot si sploh lahko mislimo. Vsaka kapljica alkohola namreč škoduje razvoju otroških možganov. Skoraj polovica otrok, ki začne piti alkohol v osnovnošolskih letih, od njega postane odvisna. In zavedati se moramo, da kasneje ko se otrok sreča z alkoholom, manjša je verjetnost tveganega in škodljivega pitja pozneje v odraslosti. Raziskave kažejo, da milijon prebivalcev Slovenije je tako ali drugače prizadetih zaradi alkohola. Posameznikovo škodljivo pitje alkohola ima številne škodljive posledice tudi na ljudi, ki s to osebo živijo v istem gospodinjstvu, ali pa so ji blizu. Pa naj bodo to sorojenci, starši, zakonci ali partnerji, otroci, sorodniki, sošolci, prijatelji in tudi sosedje. Posledice pa alkohol pušča tudi na povsem tujih ljudeh, ki nimajo stikov z uživalci alkohola. Kako? V prometnih nesrečah! Grozljivo je dejstvo, da je skoraj vsak tretji slovenski otrok do svojega 15. leta vsaj dvakrat že bil opit. Ne zavedamo se, da se odvisnost tem obdobju razvije že po enem letu, zaradi vpliva alkohola na razvoj možganov v tem obdobju pa lahko mlade doletijo posledice za vse življenje.

Verjetno malokdo pozna podatek, da se povprečen slovenski otrok prvič napije že pri 11-tih letih. In skrbi tudi dejstvo, da je v Sloveniji več kot šest od 10-tih sedmošolcev najpogosteje v stiku z alkoholom doma, ne v šoli ali pa v družbi prijateljev. Z napačnim zgledom tako nehote pripomoremo, da v povprečju naši otroci prvič pijejo že pri enajstih letih. Zato je ključ do sprememb celostna alkoholna politika, ki bi jo morala skrbeti visoka poraba alkohola predvsem med mladimi. In katerih pet škodljivih vzorcev lahko za štirimi stenami takoj spremenimo? Ne spodbujajmo otrok, da se s svojim kozarcem »pridružijo« nazdravljanju, saj jim s tem sporočamo, da brez alkohola ni nazdravljanja in druženja. Ne ponujajmo alkohola otrokom – niti čisto malo ne, saj jim na ta način sporočamo, da si ga, ko bo dovolj star, brez težav lahko privošči. Ne pošiljajmo otrok po alkoholne pijače. Ne v klet, ne v trgovino, niti ne v hladilnik, saj jih s tem po nepotrebnem soočamo z alkoholom.

Zavedajmo se, da je alkohol droga in temu primerno se odzivajmo, ko naši otroci pridejo domov opiti. To nikakor ne sme biti sprejeto kot del odraščanja. Pospravimo steklenice z alkoholom s polic, iz minibarov in drugih otrokom vidnih in dostopnih mest, saj alkohol na vidnem mestu otroku kaže, da gre za nujno dobrino v domu. In ob koncu – zmanjšajmo toleranco do pijančevanja, veseljačenja ob alkoholu, oz. do uživanja alkohola na sploh. Podprimo akcijo keralkoholnimleko.si, ki se zavzema za uvedbo celostnih ukrepov na področju alkoholne politike v Sloveniji. Ker alkohol res ni mleko! Peticija je dostopna TUKAJ.