stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Bizeljsko

Poklon kraju z monografijo Bizeljskega

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.12.2012 16:34

Združenje za promocijo Bizeljskega je v sklopu projekta 'Vrata turizma destinacije Posavje',v katerem sodeluje več partnerjev z Občino Brežice, izdalo monografijo z naslovom Bizeljsko Sremič- dežela vinske trte, vina in novega življenja.

Avtor knjige je novinar in publicist Drago Medved, ki je na predstavitvi knjige pri Isteničevih v Stari vasi dejal, da monografija pripoveduje zgodbo o sliki območja na levem bregu Save, od Sevnice do meje s Hrvaško. Opisuje naravno in kulturno dediščino ter za Bizeljsko pomembno vinogradniško krajino in tradicijo. Avtor upa, da ne bo krajana, ki je ne bi prebral, saj bo v njej našel veliko zanimivosti in morda tudi svoje prednike. Priporoča pa je tudi drugim bralcev, da bi bolje spoznali ta del svoje domovine. Predstavitev knjige je potekala v družbi vinogradnikov in posameznikov, ki so pomagali pri njenem nastajanju, natisnjena je v nakladi 500 izvodov.

Miha Istenič je v imenu Združenja za promocijo Bizeljskega dejal, da knjiga predstavlja osnovo za prihodnost kraja. Po opravljenem vzorčenju vinogradov je Bizeljsko po njegovih besedah prvo slovensko bio eko področje za proizvodnjo grozdja, s kakovostnim grozdjem in vinom, značaj kraja in ljudi pa predstavlja izreden potencial. Združenje je poleg monografije septembra izvedlo obeležitev 115. obletnice prve razstave grozdja in vina na Bizeljskem.


Projekt Vrata turizma destinacije Posavje sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje in povezuje več partnerjev. V sklopu projekta bo v soboto svečano odprtje prenovljene Mestne hiše v središču Brežic, s protokolarno sobo za multimedijsko promocijo turistične ponudbe ter trgovinico z domačimi izdelki in vinoteko.