finska premierka Svet24.si

Finska premierka, kljub koronavirusu, v nočnem ...

princ harry, pleša, Svet24.si

Princ Harry z zgrešeno izjavo poskrbel za ...

paris Svet24.si

FOTO: V mrazu se borijo za preživetje v šotorih ...

vrtovec kosorok Reporter.si

Sekretarjeva naveza z agentom Udbe: Blaž ...

por43525BOR_6937 Necenzurirano

Skrivnost 12 milijonov z Madžarske za ...

marko-stanković Njena.si

Je talent Marko našel ljubezen?

doncic Ekipa24.si

ZAROKA, ki je navdušila VSE V DVORANI! ...

Novice Črni Kal

Policija ob začetku motoristične sezone poziva k previdnosti

Piše: STA

Čas objave:
29.03.2021 06:48

Z lepim vremenom se na ceste vračajo motoristi. Ob tem na policiji opozarjajo voznike motornih koles, naj zmanjšujejo hitrost. Tako motoristi kot drugi vozniki pa se morajo ob tem ponovno navaditi na prisotnost enih in drugih na cestah. Poleg izogibanja nevarnim prehitevanjem je za motoriste ključna tudi vidnost v prometu.

Na koprski policijski upravi (PU) zadnje konce tedne opažajo, da se je število motornih koles povečalo, predvsem v smeri iz notranjosti države proti morju, najbolj obremenjeni cesti v tem smislu sta regionalna cesta med Planino in Koprom ter cesta med Postojno in Ilirski Bistrico, je v današnji izjavi za medije navedel komandir Postaje prometne policije Koper Mitja Palčič.

Najpogostejši vzrok nesreč je še vedno hitrost, zato so začeli in bodo tudi nadaljevali z izvajanjem akcij za zmanjšanje hitrosti. V ta namen so na PU Koper dobili tudi dve silhueti policistov, ki jih bodo na podlagi analiz postavili na najbolj obremenjenih cestah, glede na potrebe pa bodo silhueti tudi premikali. Palčič je sicer ugotavljal, da se hitrost motoristov tudi v času epidemije ni bistveno spreminjala, so pa tudi letos zaradi tega že izrekli nekaj kazni. Sicer je predvsem zaradi prepovedi prehajanja regij manj motoristov, je še ocenil Palčič.

Komandir koprske prometne policije je ob tem izpostavil, da se motoristi med sabo pozdravljajo in pri tem spuščajo roko s krmila, zaradi česar so že obravnavali prometne nesreče. Zato je motoriste pozval, naj se pozdravljajo na drug način.

Inštruktor varne vožnje Klemen Pirman pa je opozoril, da so vozniki avtomobilov že pozabili na obstoj motoristov, zato morajo biti slednji še posebej pozorni. Poleg pravilne opreme morajo preveriti tudi pripravljenost svojih jeklenih konjičkov - od tlaka v pnevmatikah do nivoja zavorne tekočine - ter se ponovno spoznati s svojim motorjem. Zavedajo naj se tudi, da asfalt še ni primerno ogret in da so na njem še sledi posipanja.


Pomembno je tudi, da so motoristi dovolj vidni, saj so že zaradi manjše silhuete na cesti manj opazni. "Če se potem motorist obleče še v črna oblačila in vozi črn motor, po možnosti še pozabi prižgati luči, na tak način je slabše viden", je opisal Pirman. Zato naj si motoristi nadenejo svetleče brezrokavnike, čelade pa naj imajo odsevne, žive barve. Prav tako naj vozijo po predpisih in ne prehitevajo tam, kjer ne smejo. Pri tem je posebej problematično prehitevanje kolon vozil. Po drugi strani morajo vozniki avtomobilov računati tudi na to, da jih bodo motoristi prehitevali na mestih, kjer to ni dovoljeno, npr. po prometnih pasovih za leve zavijalce in po zapornih ploskvah.

Pirman sicer ugotavlja, da se njihovih preventivnih delavnic varne vožnje udeležijo številni motoristi, vendar jih skrbi, da so to v glavnem že izkušeni vozniki, zato skušajo preventivne delavnice približati tudi drugim motoristom.

Nacionalna preventivna akcija Motorist 
Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa v okviru nacionalne preventivne akcije Vozniki enoslednih motornih vozil #VarnoZMotorjem in v okviru priprav na začetek motoristične sezone vabi vse motoriste na spletni dogodek z naslovom "Kaj nas kot motoriste vse ogroža in kako zagotoviti večjo varnost", ki bo 6. aprila potekal preko aplikacije Zoom.

Več informacij o dogodku pa najdete na tej povezavi