franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Dobova

Policija si prizadeva za sprotno razbremenitev posavskih centrov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.10.2015 05:58

Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova so danes prispeli štirje vlaki z begunci, skupaj z okoli 4300 migranti. Slovenska policija skuša glede na sprostitve zmogljivosti po državi v posavskih centrih čim bolj zmanjšati število prebežnikov, velik del jih usmerjajo na Šentilj.

Foto: STA

Po zadnjih podatkih je tako v sprejemnem centru v Brežicah trenutno še okoli 800 migrantov, v Beti 1000, v Livarni pa 600.

Varuh človekovih pravic opozarja na nujnost boljšega informiranja beguncev

Varuh človekovih pravic, ki budno spremlja stanje na področju begunske krize, še vedno opozarja na nezadostno informiranje beguncev. Nujno bi bilo treba zagotoviti več tolmačev, so pozvali na današnji novinarski konferenci.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je skupaj s svetovalcem pri varuhu Miho Horvatom v torek obiskala Brežice, Rigonce in Cirkulane. Kot sta povedala na današnji novinarski konferenci, ugotavljata, da begunci še vedno niso ustrezno informirani. Pri varuhu zato izpostavljajo potrebo po večjem številu tolmačev.

Nekateri begunci se pritožujejo nad nezadostno zdravstveno oskrbo. Po informacijah, ki jih je prejel varuh, pa nekateri posamezniki namenoma predstavljajo svoje zdravstveno stanje kot slabo z namenom, da hitreje pridejo čez mejo, je dejal Horvat.


Pri varuhu ugotavljajo, da so nekateri domačini zaradi prihoda beguncev utrpeli škodo, denimo na svojih nepremičninah. Glede na to vlado sprašujejo, ali bo vzpostavljen sklad za povrnitev škode.

Nussdorferjeva izraža pohvalo vsem, ki se ukvarjajo z begunci, tako policistom, vojakom, predstavnikom nevladnih organizacij in civilne zaščite.

V stiku so tudi z organizacijo za pomoč otrokom Save the Children. Njeni predstavniki so jih že povprašali, kako lahko pomagajo, je povedal namestnik varuhinje Tone Dolčič.

Skupno število beguncev, ki so v drugem begunskem valu prispeli v državo, je že preseglo 100.000. V sprejemnih in namestitvenih centrih jih je bilo danes ob 6. uri nekaj manj kot 11.600. Medtem jih je po podatkih policije v Avstrijo doslej odšlo približno 73.600.