stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Brežice/Novo mesto

Policija zaradi beguncev na robu zmogljivosti

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
20.10.2015 19:59

Generalni direktor policije Marjan Fank je ob obisku begunskega sprejemnega centra v Brežicah poudaril, da gre za največjo begunsko krizo v Sloveniji in izreden napor vseh vpletenih v njeno reševanje. Dejal je, da so na meji zmogljivosti.

Na skrajnem vzhodu Hrvaške v Tovarniku so začeli vkrcavanje beguncev na danes že četrti izredni vlak, ki jih bo odpeljal proti Sloveniji. Kot poroča hrvaški radio, so poleg tega iz začasnega tranzitnega centru v Opatovcu proti slovenski meji danes poslali skoraj 30 avtobusov z begunci. V Opatovcu je bilo danes zvečer okoli 2000 ljudi, a novi nenehno prihajajo iz Srbije. Danes do 15. ure je na Hrvaško vstopilo skoraj 4000 beguncev in migrantov, od začetka begunskega vala pa že več kot 205.000 ljudi.

DOBOVA


Iz dobovskega začasnega zbirnega centra, kjer se je danes nabralo približno 2000 prebežnikov, te z avtobusi vozijo v nastanitvene begunske centre po državi. Zvečer so začeli z desetimi avtobusi, prevoze pa bodo nadaljevali tudi ponoči, saj bi rada policija nekdanje tovarniške prostore, v katerih so uredili začasni center, spraznila. Med čakanje in vstopanjem na avtobuse je prišlo do prerivanja med migranti. Nekaj je bilo poškodovanih, policija pa je poklicala reševalce.

BREŽICE

V sprejemnem centru Brežice je bilo ob 19. uri še približno 2200 prebežnikov. Te sicer stalno odvažajo z avtobusi in njihov prevoz prilagajajo razpoložljivim zmogljivostim. Stanje nadzorujejo, o morebitnem prihodu novih migrantov pa niso bili obveščeni. Popoldne so iz sprejemnega centra Brežice v nastanitvena centra Šentilj in Gornja Radgona prepeljali približno 650 tujcev, so povedali na Policijski upravi Novo mesto.

OBREŽJE

Na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje, od koder so danes z avtobusi odpeljali približno 450 migrantov, od zgodnjega popoldneva ni nobenega prebežnika več. Odpeljali so jih v begunske centre po državi, policija najav o prihodu novih prebežnikov ni dobila.


Po besedah državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boštjana Šefica na novinarski konferenci zgodaj popoldne je bilo zadnjih 24 ur najtežjih in najzahtevnejših od začetka sprejemanja migrantov v Slovenijo. Težave pristojnim povzročajo zlasti neorganizirani in nenapovedani prihodi migrantov. Samo danes do 12. ure je v državo vstopilo 6092 migrantov, od petka pa 19.469. Zvečer je za v Središče ob Dravi napovedan še vlak z okoli 2500 migranti.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da so se v logistično podporo vključili tudi gasilci, ki bodo nekoliko razbremenili vojsko. Trenutno pomagajo v petih največjih centrih.

Zdravstvena oskrba migrantov po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Nine Pirnat poteka dobro, nudijo pa jo zdravstveni domovi. Zdravstveno pomoč potrebuje od 2,5 do pet odstotkov migrantov, prevladujejo pa utrujenost, žulji, virusna obolenja zgornjih dihal, driske in glavoboli, je dejala.


Direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin je navedel, da je na njihovem območju od ponedeljka prišlo 4000 tujcev, približno 3000 čez mejni prehod Rigonce, približno 900 pa čez mejna prehoda Obrežje in Orešje.


V Središče ob Dravi je nekaj po 19. uri pripeljal nov vlak z okoli 1500 begunci, iz namestitvenega centra v Šentilju pa so prebežniki popoldne prodrli prek ograj in se napotili v Avstrijo, kjer so jih sprejeli.