Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Policisti opozarjajo na decembrske nevarnosti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.12.2012 11:08

Možje v modrem opozarjajo, da kljub zimskem veselju in radosti ne smemo postati manj previdni na vsakem koraku.

Božično-novoletni prazniki in šole prost počitniški teden pred nami so priložnost za počitek in izlete, obiske prijateljev in svojcev, preživljanje časa na prostem, obisk javnih prireditev ... Pri tem pa ne pozabimo na lastno varnost in varnost svojega premoženja.

Objavljamo nekaj nasvetov, kako lahko z ustreznim samozaščitnim ravnanjem preprečite marsikatero neprijetnost:

- Pričakovati je povečan promet, zlasti na cestah, ki povezujejo večja središča in na mejnih prehodih. Svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini javnih prireditev.

- V t. i. veselem decembru, ko smo vsi polni pričakovanj in pozitivnih misli, si v policiji želimo, da bi bilo na slovenskih cestah čim manj nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Voznikom v tem mesecu zato namenjamo naslednje sporočilo: alkohol in vožnja v cestnem prometu nista združljiva, zato vozite le trezni!

- Tudi kratki dnevi in slabo vreme v tem obdobju zahtevajo od voznikov dodatno zbranost. Voznike zato opozarjamo, naj vozijo previdno, predvsem na neosvetljenih delih vozišča, pešce pa, naj poskrbijo za lastno varnost in vidnost. Bodi preVIDEN


- Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), moti živali ter onesnažuje okolje. Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (najpogosteje so to petarde najrazličnejših oblik in moči), je prepovedana. Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, pa tudi takrat teh izdelkov ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javna zbiranja.

- Če boste praznike preživljali na smučišču, se zavedajte, da mora biti skrb za varnost na prvem mestu.


- Zelo obiskana v teh dneh bodo parkirišča v središčih mest. Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov!

- Na ulicah in drugih javnih krajih, kjer je gneča, ne nosite denarnic, mobitelov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah. Imejte jih na očeh oz. jih ne odlagajte tako, da bi ostali brez nadzora.

- Med prazniki velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev!

- Stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, vendar pa imajo storilci, če smo odsotni, več časa za pripravo in izvedbo kaznivega dejanja. Zato je pomembno, da svoje prostore in imetje ustrezno zavarujemo in vzpostavimo občutek, da je v hiši ali stanovanju vedno nekdo prisoten.

Če kljub temu postanete žrtev kaznivega dejanja, ali opazite storilca, svetujemo, da takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali pokličite na najbližjo policijsko postajo.