bula Svet24.si

Mucek rabi novo utico, še raje pa svojo družino

astro Svet24.si

Horoskop za soboto, 28. januarja

2023-01-27 22.41.37 Necenzurirano

Ali Tomašič in Možina verjameta, da Zemlja ni ...

borut pahor pisarna pl Reporter.si

Poglejte, koliko nadomestila bo prejemal Borut ...

adam delius Ekipa24.si

Olimpija zahteva 2,5 milijona evrov za mladeniča,...

poroka-1 Njena.si

Takšnih šokantnih zasukov niso pričakovali niti...

cristiano ronaldo al nassr pm Ekipa24.si

Za to mu plačajo 200 milijonov? Noro, kakšno ...

Novice

Pomembni koraki za pripravo na gradnjo novega doma za starejše v Sevnici

Piše: R.K.

Čas objave:
31.10.2022 08:00

Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk se je skupaj z vodstvom DUO Impoljca in projektantsko ekipo v začetku tedna udeležil sestanka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na katerem so obravnavali temo gradnje novega doma za starejše v Sevnici.

Občina Sevnica je že pripravila občinski podrobni prostorski načrt, ki opredeljuje območje gradnje ter uredila vsa potrebna soglasja za nadaljnji postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. OPPN za stanovanjsko sosesko ob Drožanjski cesti – zahod je bil po potrditvi na seji občinskega sveta sprejet 22. septembra 2022.
Na srečanju je direktorica DUO Impoljca Darja Cizelj predstavila idejno zasnovo projekta izgradnje novega doma. Ta opredeljuje smiselno umestitev po najsodobnejših standardih na področju institucionalnega varstva in sicer na 5.000 m2 površine in s kapaciteto 114 postelj. Prioritetna naloga novega doma bo zagotavljanje ustreznih pogojev za bivanje in življenje oseb z demenco, nekaj mest pa bo namenjenih starejšim, ki bodo zaradi drugih zdravstvenih težav potrebovali podporo in pomoč. Načrtovani dom bo ponujal tudi mesta za začasne namestitve.

Nadalje je bila predstavljena namera prenove obstoječega Doma upokojencev Sevnica, ki se načrtuje kot druga faza projekta. S prenovo obstoječega doma bo vzpostavljen center za dnevno varstvo, gospodinjske skupnosti starejših in druge vsebine, ki so vezane na vizijo razvoja dolgotrajne oskrbe v občini Sevnica.
Župan Srečko Ocvirk je izpostavil pomembnost projekta in pripravljenost Občine Sevnica, ki želi z ureditvijo prostorskega akta in načrtovano izvedbo komunalnega opremljanja območja kar najbolj pospešiti priprave na realizacijo projekta, ki ga bo financirala Republika Slovenija.

Predstavnica Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Lidija Kodrič Vuk je poudarila, da je projekt potrebno uskladiti predvsem v okviru programskega in finančnega dela. Zato je potrebno pripraviti osnovni investicijski program oziroma t.i. Dokument identifikacije investicijskega programa, ki bo osnova za nadaljnje pogovore. Generalni direktor direktorata za starejše in deinstitucionalizacijo Andrej Grdiša, ki je prav tako sodeloval v pogovoru, pa je pohvalil dobro sodelovanje lokalne skupnosti in vodstva Doma Impoljca, kar je za realizacijo takega projekta bistvenega pomena.

V naslednjih mesecih bodo tako stekle vsebinske priprave investicijskega programa DIIP, ki ga bo pripravil zavod DUO Impoljca, kar bo podlaga za nadaljnje pogovore.