IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Krško

Poteka prenova Šrajbarskega turna v Leskovcu pri Krškem

Piše: STA

Čas objave:
10.04.2024 08:36

Na gradu Leskovec pri Krškem iz druge četrtine 16. stoletja, znanem tudi pod imenom Šrajbarski turn, pod okriljem ministrstva za kulturo potekajo obsežna dela. Vrednost investicije je 1,13 milijona evra. Dela sta si danes ogledala ministrica za kulturo Asta Vrečko in državni sekretar na ministrstvu Matevž Čelik Vidmar.

Ob obisku je Vrečko, kot so danes sporočili z ministrstva za kulturo, izrazila veselje, da so na ministrstvu za kulturo v tem mandatu uspeli zagotoviti več kot milijon evrov za nujna investicijska dela na Šrajbarskem turnu.

"Gre za pomemben spomenik kulturne dediščine, ki že desetletja propada. Prenovili bomo streho in opravili nujna dela, da preprečimo propadanje gradu in ohranimo izgled kulturne krajine. Cilj ministrstva je obnoviti zgodovinsko pomembne stavbe v lasti države in jih preobraziti v živahna središča, namenjena, kulturi, izobraževanju in kulturnemu turizmu," je ob tem povedala ministrica.

Obnova, ki trenutno poteka na Šrajbarskem turnu, vključuje rekonstrukcijo ostrešja, novo strešno kritino, obnovo stropov v prvem nadstropju ter konservatorsko restavratorska dela na vencih in štukaturah. Poleg tega se ureja odvodnjavanje in gradi zadrževalnik za deževnico stran od gradu. S tem bodo izvedena vsa dela, ki so ključna za dolgoročno zagotovitev stabilnosti ter ohranitev arhitekturnih kakovosti tega zgodovinsko pomembnega gradu, navaja sporočilo za javnost ministrstva za kulturo.


Kot so še zapisali, so obnovitvena dela na gradu Leskovec pri Krškem del celovitega pristopa k ohranjanju in oživljanju kulturne dediščine v lasti ministrstva za kulturo. Pri načrtovanju prihodnosti teh spomenikov poseben poudarek dajemo sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. Verjamemo, da je za uspešno oživitev dediščine ključno sodelovanje med državo, občinami, lokalnimi deležniki in širšo javnostjo.

Grad Leskovec pri Krškem je znan po svoji obrambni arhitekturi z značilnimi vogalnimi stolpi in notranjim obokanim dvoriščem iz druge četrtine 16. stoletja ter po svoji kulturno-zgodovinski vlogi. Poleg arhitekture grad zaznamujejo mnoge, za slovensko zgodovino pomembne zgodbe, med katerimi izstopa prijateljevanje nekdanjega lastnika, pesnika in politika Antona Aleksandra Auersperga s Francetom Prešernom.

Območja gradu Šrajbarski turn je, kot je razvidno iz pregledovalnika kulturne dediščine GisKD, od leta 199 kulturni spomenik državnega pomena.

Šrajbarski turn je krajinsko izpostavljen grad, prostorska dominanta prisojnega pobočja Krškega hribovja. Kompleks gradu z renesančno zasnovo sestavljajo grajske pristave in grobnica družine Auersperg ter ostanki baročnega parka, še navaja pregledovalnik.