Aria SF Svet24.si

FOTO in VIDEO: Zagorela superjahta italijanskega ...

aladin-4 Svet24.si

Javil se je bosanski deček brez noge z znamenite ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

NATAŠA PIRC MUSAR IN ALEŠ MUSAR Reporter.si

Nataša Pirc Musar je krvavela, njen mož Aleš pa...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Skupina Gadi Njena.si

Slovenska glasbenika osvojila Triglav

slovenija kosarka reprezentanca Ekipa24.si

Nepričakovano! Košarkarska reprezentanca ostala ...

Novice Krško

AVDIO: Potres, ki je stresel Zagreb, ni vplival na delovanje krške nuklearke

Piše: STA

Čas objave:
22.03.2020 09:57

Potres, ki je danes zjutraj ob 6.24 uri stresel Hrvaško, čutili pa so ga tudi prebivalci Slovenije, v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ni povzročil škode. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Neka Ida Novak Jerele. Osebje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) je po jutranjem močnem potresu v sosednjem Zagrebu in okolici preventivno pregledalo sisteme in opremo elektrarne.

Ugotovili so, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo, vse v Neku pa deluje normalno, je sporočila Uprava RS za jedrsko varnost. V upravi za jedrsko varnost so zapisali, da se na opremi tudi ni sprožil noben alarm.

V Neku so s tem končali pregled in nadaljujejo obratovanje. Krška nuklearka sicer po potresu normalno obratuje, so še dodatno zagotovili.

Tiskovna predstavnica Neka Ida Novak Jerele je za STA povedala, da imajo v nuklearki za primer morebitnih naravnih in drugih nesreč pripravljene različne in natančne protokole. Skladno s temi so ravnali tudi danes, tehnično osebje Neka pa je preverilo elektrarniške sisteme in komponente.

Ko so dobili potrditev, da potres ni vplival na delovanje Neka, pa je elektrarna lahko brez posebnosti nadaljevala obratovanje.

Nek so zaradi naravne nesreče do zdaj le enkrat zaustavili, in sicer konec 80. let prejšnjega stoletja, ko so elektrarno zaradi potresa preventivno zaustavili.

V zadnjem obdobju so bile bolj pogoste velike poplave, ki pa delovanja Neka niso ogrozile. Elektrarna je bila tudi projektirana po najvišjih možnih merilih in glede na najvišje možne potrese na svojem območju, je še pojasnila Novak Jereletova.

Predsednik uprave NEK Stane Rožman o potresu