stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: Pot do rešitve bo še dolga in težka

Piše: MO Novo mesto/STA

Čas objave:
19.06.2020 17:51

Minister za delo Janez Cigler Kralj se je ob obisku v Novem mestu seznanil z romsko problematiko. Ob tem je napovedal, da bodo položaj tako na Dolenjskem kot drugje v Sloveniji skušali reševati z zakonskimi in podzakonskimi spremembami, katerih nabor bi lahko pripravili do jeseni. Župan Gregor Macedoni je ob tem izpostavil pomen skupnega nastopa.

Minister Janez Cigler Kralj (drugi z leve).jpg
Minister Janez Cigler Kralj (drugi z leve) na obisku pri novomeškem županu Gregorju Macedoniju
Foto: Ministrstvo za delo za družino, socialne zadeve in enake možnosti

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je na temo romske problematike v Novem mestu danes pogovarjal z novomeškim županom Macedonijem, predstavniki novomeškega centra za socialno delo, novomeških Romov in Krajevne skupnosti Bučna vas. Ogledal si je tudi tamkajšnje romsko naselje Žabjak.

Pri tem ugotavlja, da je romska problematika za novomeško občino "resen izziv". In čeprav občina, center za socialno delo in številne nevladne organizacije v reševanje problematike vlagajo velike napore, bo pot do rešitve po oceni ministra še dolga in težka.

060954_177671_ZABJAK_CUCKI_RKRKA.JPG

Med drugim je pozdravil dejstvo, da je občina v naselju Žabjak začela posodabljanje infrastrukture, kar razume "kot korak k iskanju sožitja". Tega si, kot ugotavlja po današnjih pogovorih, želijo tako Romi kot krajani in občina. Zato je pozval, "naj vsi skupaj opravimo svoje delo, presežemo svoje dosedanje izkušnje in iščemo poti k sožitju".

Za reševanje romske problematike tako na Dolenjskem kot drugje po Sloveniji ministrstvo sicer po besedah Cigler Kralja načrtuje zakonske, kjer je to mogoče, pa tudi podzakonske rešitve. Konkretno o njih danes še ni želel govoriti, saj želi, da jih povsem preučijo z vsemi. Bi pa lahko po njegovih besedah nek nabor rešitev pripravili do jeseni.

Pri reševanju romske problematike se bo kot minister zavzemal, da vsak, ki išče svoje mesto in pravice v družbi, prevzame tudi odgovornost za svoje življenje. Zavzema si tudi "za pregledne in življenjske socialne transferje". "Ne samo v luči romske problematike, ampak tudi na splošno opažamo, da se v Sloveniji ne splača delati, ker je med socialno pomočjo in minimalno plačo premajhna razlika. Tu zato iščemo poti, kako sistem narediti bolj pregleden in bolj življenjski, da bi tiste, ki so za delo sposobni, spodbujali k delovni aktivnosti," je dejal.

Župan Macedoni je v izjavi izpostavil, da pri reševanju romske problematike računajo na pomoč ministrstva. Poudaril je tudi pomen usklajenega in celovitega pristop vseh državnih organov, ko gre za reševanje romske problematike, "sicer nikoli ne bomo naredili napredka".

Položaj v določenih romskih naseljih v Novem mestu je zelo napet in težak, kar po njegovih besedah dokazuje tudi to, da so se danes v Žabjaku srečali z Romom, ki je edini zaposlen izmed 700 tamkajšnjih Romov. "Državne politike na področju izobraževanja in delovne zakonodaje, tako kot so trenutno zastavljene, očitno ne delujejo, zato je treba iskati boljše rešitve," je dejal.

Župan Gregor Macedoni je glede romske problematike poudaril, da gre predvsem za medresorsko reševanje problematike, izpostavil pa je tudi problem glede nezaposlenosti in slabih rezultatov pri zaključevanju osnovnošolske izobrazbe, ki ju beležijo med Romi.

Po delovnem srečanju je sledil obisk večnamenskega romskega centra Brezje, pogovore pa so nadaljevali v prostorih Krajevne skupnosti Bučna vas, kjer je minister Janez Cigler Kralj pozorno prisluhnil vsem stranem in poudaril, da je želja vseh, da živimo v sožitju. Tako želi minister narediti korak naprej in hkrati poziva, da vsak prevzame odgovornost za lastno življenje, s čimer se je strinjal tudi romski svetnik v Občinskem svetu Mestne občine Novo mesto Duško Smajek. »Pomembno je, da se zmanjša občutek prikrajšanosti in hkrati prizadeva k nagrajevanju tistih, ki so delavno aktivni, saj bomo le na takšen način in predvsem s skupnim sodelovanjem nekaj dosegli,« je še dodal minister Cigler Kralj.

Kot je poudaril župan, se ta hip soočamo z enim največjih izzivov v državi. »Ministra smo seznanili, da ne govorimo o Romih v celotni državi, temveč o problemu romske skupnosti v jugovzhodni regiji. »Gospod Minister se je srečal z Romom v naselju Žabjek, ki je edini med sedemsto prebivalci zaposlen. Vemo, da 99 odstotkov Romov ne konča osnovne šole in da 99 odstotkov Romov ni zaposlenih, kar pomeni, da zastavljene državne politike na področju zaposlovanja in delovne zakonodaje v tem segmentu ne delujejo, zato je potrebno iskati dejanske rešitve,« je poudaril župan Gregor Macedoni.

Minister Janez Cigler Kralj, ki je v sklopu srečanja obiskal tudi Zavod za zaposlovanje Novo mesto in Inšpektorat za delo Novo mesto, je med drugim podaril, da se je Novo mesto v času epidemije odlično znašlo na področju delovnega resorja, saj večjih izpadov zaposlenih v večjih podjetjih ni bilo zaznati. »Trg dela je relativno dobro, tudi s pomočjo vladnih ukrepov, prenesel prvi val epidemije. Menim, da je vladi z ukrepi uspelo preprečiti večji priliv nezaposlenosti. Vlada ni generalno ustavila industrije in to se je izkazalo za dobro potezo. Tudi mi smo zaupali podjetjem in lokalnim skupnostim, da bodo z doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov in pa doslednim zagotavljanjem ustreznih pogojev preprečila širjenje okužbe z virusom znotraj podjetij. Ponosen sem, ker nobenega primera izbruha tako na državni ravni kot tudi v novomeški regiji ni bilo na področju gospodarstva,« je v izjavi za javnost poudaril minister Cigler Kralj.

Direktorica Doma starejših občanov Novo mesto Milena Dular.png
Direktorica Doma starejših občanov Novo mesto Milena Dular
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Srečanje so zaključili z obiskom Doma starejših občanov Novo mesto, kjer so ministra med drugim opozorili, da imamo v ožji regiji premalo kapacitet v domovih starejših občanov in bi bilo potrebno najti rešitev za vsaj 150 dodatnih postelj. V DSO imajo pripravljen tudi projekt in pridobljeno gradbeno dovoljenje za dodatne domske kapacitete za dnevno varstvo starejših in začasno bivanje. Dotaknili so se tudi uspešnega spopadanja z epidemijo COVID-19, na tem mestu pa je minister Janez Cigler Kralj izrekel pohvalo ekipi Doma za starejše občane Novo mesto, ki je v prvem valu uspela ubraniti starejše stanovalce, s čimer se je strinjal tudi župan Gregor Macedoni: »Velika zahvala gre vsem, ki so zaslužni in odgovorni, da so bili tako zelo uspešni v boju v času epidemije in verjamem da sta to dober zgled in dobra priprava tudi za bodoče izzive.«

Obisk ministra v Domu starejših občanov Novo mesto .png
Obisk ministra Janeza Ciglerja Kralja v Domu starejših občanov Novo mesto
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar