stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Obrežje, Gruškovje, Jelšane

Prehod na MP s Hrvaško poenostavljen

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.12.2012 16:46

Hrvaška si želi, da bi po vstopu države v Evropsko unijo ne mejnih prehodih s Slovenijo imeli skupni nadzor meje. Potekajo pogajanja o skupnem nadzoru osrednjih cestnih mejnih prehodov Gruškovje, Obrežje in Jelšane.

Hrvaški in slovenski policisti se pogovarjajo o tehničnih, finančnih in ostalih možnostih za skupen nadzor meje, s katerim bi državljanom olajšali prehod hrvaško-slovenske meje. Na slovenski policiji sicer pravijo, da možnost opravljanja skupne mejne kontrole s Hrvaško obstaja, in sicer po njenem vstopu v EU. Posredovanje informacij o tem, kje se bo skupna mejna kontrola opravljala in na kakšen način, pa bi bilo, kot so navedli, v tej fazi preuranjeno.

Po vstopu Hrvaške v EU, ki je načrtovan za 1. julij 2013, bodo na meji med Hrvaško in Slovenijo praktično popolnoma ukinili carinski nadzor, medtem ko bodo do uvedbe schengenskega pravnega reda na Hrvaškem nadaljevali z izvajanjem policijskega nadzora. Pristojne službe na Hrvaškem pravijo, da se s slovensko stranjo pogovarjajo o združevanju policijskega nadzora na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje in Jelšane. Hrvaški in slovenski policisti naj bi skupaj nadzirali izhod iz Hrvaške na meji s Slovenijo in obratno, potniki pa bi svoje dokumente kazali zgolj na enem mestu in ne več posebej na vsaki meji.