profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

Prenova stavbe za negovalno bolnišnico bo terjala dodaten denar

Piše: STA

Čas objave:
04.01.2022 10:58

V Splošni bolnišnici Novo mesto so med pripravo projekta prenove stavbe nekdanjega bolnišničnega internega oddelka, v kateri bo mesto dobila nova regijska negovalna bolnišnica, ugotovili, da bo ta terjala še popolno statično sanacijo temeljev. Omenjeni poseg bo naložbo, ki jo morajo končati do oktobra 2023, podražil za približno tri milijone evrov.

Zaradi dodatne sanacije se lahko zgodi, da bo prvotno na približno šest milijonov evrov ocenjena naložba narasla na skoraj desetmilijonsko. Ker morajo za omenjeno sanacijo dobiti gradbeno dovoljenje, pa naj bi dela začeli nekoliko kasneje, kot so načrtovali, je direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan ocenila za STA.

Bolnišnici so sicer za prenovo trinadstropne zgradbe z nekaj več kot 3000 kvadratnimi metri uporabne površine, zgrajene za časa avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa I., iz virov React-EU decembra lani odobrili 3,8 milijona evrov evropskega denarja, dva milijona evrov pa bo zagotovila država.

Kramar Zupanova je dodala, da se za zagotovitev dodatnega trimilijonskega naložbenega vložka še dogovarjajo z državo, pri čemer računajo na dodatni denar iz omenjenega evropskega vira.

Da bi ujeli rok dokončanja naložbe, morajo gradbeno dovoljenje, ki ga po prvotnem prenovitvenem načrtu niso potrebovali, zagotoviti še ta mesec ali najkasneje v začetku februarja. Prenovitvena dela naj bi začeli marca ali najkasneje aprila.

Prenoviti morajo sicer celotno stavbo in vso infrastrukturo, razen ostrešja in strehe, ki ju je novomeška bolnišnica leta 2020 prenovila sama in za to odštela približno 350.000 evrov lastnega denarja, je navedla direktorica.



Po njenih besedah nameravajo sicer v pritličju prenovljene stavbe med drugim urediti prostore oddelka za neakutno bolnišnično obravnavo, zlasti za različne terapije in delavnice, ter dnevni prostor za obiske svojcev. V prvem in drugem nadstropju bo oddelek za neakutno bolnišnično obravnavo, v tretjem pa poleg tega še oddelek paliativne oskrbe.

V negovalni bolnišnici, ki bo pokrivala tovrstne potrebe jugovzhodne Slovenije in Posavja, bo okrog 85 postelj, je še povedala Kramar Zupanova.

Omenjeno bolnišnično stavbo so sicer prizidali nekdanjemu podeželskemu gradiču Neuhof, prvotno zgrajenemu v 16. stoletju, v katerem je od preselitve iz Ljubljane v Novo mesto do svoje smrti živela muza pesnika Franceta Prešerna Julija Primic, poročena Scheuchenstuel. Slaba tri desetletja po njeni smrti je dvorec kupil samostan usmiljenih bratov in ga preuredil v bolnišnico. Dvorcu so zadaj leta 1896 prizidali enonadstropno zgradbo, ki so je kasneje nadzidali.

Začetki novomeške bolnišnice tako segajo v leto 1894, ko so usmiljeni bratje v omenjenem gradiču 1. januarja 1894 odprli t. i. moško bolnišnico z 22 posteljami. Z dograjeno stavbo Bolnice cesarja Franca Jožefa I., ki so jo začeli zidati leta 1896 - zdajšnjo staro interno bolnišnico - pa so leta 1898 njene zmogljivosti okrepili za 80 postelj.

Sodobna Splošna bolnišnica Novo mesto pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnosti pokriva tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev. Premore nekaj manj kot 400 ležišč.