nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Krško

Prenova Valvazorjeve knjižnice bo težka 2,6 mio evrov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.07.2016 13:18

Krški svetniki so na svoji zadnji seji potrdili novi predlog prenove vrsto let pretesne Valvasorjeve knjižnice, osrednje tovrstne ustanove za domačo in sosednjo občino Kostanjevica na Krki. Namesto pred dobrimi desetimi leti predlagane novogradnje so potrdili načrt, ki predvideva 2,6 milijona evrov vredno prenovo in širitev na obstoječem mestu.

Foto: Valvazorjeva knjižnica Krško

Po podatkih Občine Krško je tamkajšnji občinski svet potrdil rešitev prenove Valvasorjeve knjižnice, ki predvideva prenovo kompleksa kapucinskega samostana z zdajšnjimi knjižničnimi prostori in dozidavo novega knjižničnega zahodnega krila. Hkrati pa je občinsko upravo zadolžil, da pripravi naložbeno in drugo dokumentacijo, ki bo potrdila obseg in upravičenost naložbe.

Omenjena širitev po novi zasnovni rešitvi omogoča tudi uporabo kapucinskega trakta v dveh etažah, uporabo notranjega atrija in vhodno dozidavo z vetrolovom in službenim vhodom, Slovenska kapucinska provinca oziroma lastniki samostana pa so pristali na pogovor o možnostih odprodaje ali najema njegovih delov. Sicer pa želijo kapucini v vsakem primeru obdržati tamkajšnji stanovanjski in cerkveni del, so povedali na krški občini.

V skladu z omenjenim dogovorom je občina naročila cenitev vrednosti nepremičnin, ki kot okvirno vrednost za samostanski del brez stanovanj in cerkve skupaj z zemljiščem za prizidek predvideva 300.000 evrov. Sicer pa nameravajo sredstva za celotno naložbo zagotoviti v občinskem proračunu.

Na krški občini so še zapisali, da bi prizidek radi začeli graditi prihodnje leto oziroma najkasneje leta 2018, leto kasneje oziroma leta 2019 pa bi začeli še z drugim delom naložbe, ki predvideva rekonstrukcijo oziroma prenovo omenjenega samostanskega kompleksa.

Valvasorjevo knjižnico, ustanovljeno leta 1965, v povprečju obišče več kot 100.000 uporabnikov letno. Ob svojih osrednjih prostorih deluje še v ločenem krškem mladinskem oddelku, ima pa tudi tri zunanja izposojevališča - na Vidmu, Senovem in v Kostanjevici na Krki. V Krškem od leta 1988 deluje v prostorih kapucinskega samostana, hkrati pa upravlja tudi s kapucinsko baročno knjižnico.