harry meghan2 Svet24.si

Kam je izginila Meghan Markle?

potapljaci02 Svet24.si

»Poveljniki tujih mornaric vedo, kdo smo, in ...

Asta vrečko Necenzurirano

Asti Vrečko zaradi opozicije prepovedali nastop ...

Blaz Brodnjak Am Cham-STA Reporter.si

Bo ta vplivni poslovnež naslednji premier, če ...

milanic mamic Ekipa24.si

Darko Milanič četnik?! Na sramoten način so mu ...

Liza Praprotnik_noseča Njena.si

Slovenska voditeljica in igralka ima že lepo ...

meta hrovat Ekipa24.si

Žalostno! Nove podrobnosti o grozni nesreči Mete...

Novice Brežice

Prenovljeni brežiški vodovodni stolp nared predvidoma oktobra

Piše: STA

Čas objave:
28.06.2022 09:42

V Brežicah bodo predvidoma oktobra končali lani začeto prenovo opuščenega mestnega vodovodnega stolpa in gradnjo spremljevalnega paviljona. Ta najprepoznavnejši mestni simbol bodo po prenovi v celoti namenili kulturno-turistični dejavnosti in predstavitvi mestnih znamenitosti. Prenova teče po načrtu, je ocenil župan Ivan Molan.

Na stolpu te dni utrjujejo navpične vezi na pročelju. Urejajo požarno zapiranje jeklenih etažnih konstrukcij in dvigala ter hkrati nameščajo potrebne elektro napeljave. Potekajo tudi mavčno-kartonska dela. Končujejo pročelni sestav osmerokotnega dela šestega nadstropja. Nameščajo tudi ograje pri krožnih stopnicah na vseh podestih, med drugim so razrezali betonski vodni zbiralnik, arheologi pa so končali delo na območju paviljona, je navedel Molan. Med najbolj zahtevna dela je župan uvrstil statično sanacijo stolpa in omenjeni razrez vodnega zbiralnika in dodal, da sicer Posavski muzej "že pripravlja vsebine za stolp".Spremljevalne dejavnosti, kot so informacijska točka, trgovinica s spominki, kavarna in sanitarije, bodo uredili v omenjenem paviljonu ob stolpu. Na njegovem območju so sicer končali rušitvena dela in opravili širok izkop. Sledili bosta zasipavanje kleti in gradnja temeljne ploščadi, je še povedal Molan. Brežiška občina je septembra lani podpisala pogodbo za prenovo tamkajšnjega vodovodnega stolpa, mestnega in občinskega simbola ter tehničnega spomenika, ki v državi velja za enega izmed dveh starejših te vrste. Preurediti ga nameravajo v višinsko razgledišče z galerijo in ga nameniti turizmu. Prenova naj bi skupaj z davkom stala nekaj manj kot 1,58 milijona evrov.

Brežiški vodovodni stolp so za potrebe mestnega vodovoda zgradili leta 1914. Ker je za svoje delovanje potreboval električni motor, so za njegov pogon zgradili tudi dizelsko elektrarno. Deloval je do leta 1983. Visok je 46 metrov in v večjem delu krožno zasnovan. Na vrhu ga zaključuje osmerokotni vodni zbiralnik, podprt s šestnajstimi podporniki. Stolp, ki ga krasijo trije manjši balkoni, je pokrit z osemstransko piramidasto streho. Stoji na vogalu osrednje brežiške vpadnice oziroma Bizeljske ceste in Ulice stare pravde. Zgradili so ga ob vzhodnem obodu zgodovinskega mestnega jedra in na ostankih mestnega obrambnega obzidja. Njegov načrt je izgubljen, prav tako se niso ohranili podatki o njegovem arhitektu. Stolp je uveljavljen simbol Brežic. V državi sta sicer ohranjena le dva tovrstna stolpa, brežiški in vodovodni stolp v Kranju.