1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

Mladen Grdović Svet24.si

VIDEO: Mladen Grdović v Marezigah omagal na odru

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

polwe20220513133644__DAX8337 Reporter.si

V SDS ni več nikogar, ki bi sprožil razpravo o ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Popevka 2022 Odkrito.si

Poglejte, kdo vse bo prepeval na Popevki 2022!

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Novice Ljubljana

Previdno pri delu v gozdu!

Piše: STA

Čas objave:
05.03.2021 11:08

Delo v gozdu še vedno velja za eno najzahtevnejših in najnevarnejših, zato so zanj zelo pomembni primerna oprema ter znanje in izkušnje. K večji varnosti pri delu v gozdu znatno prispevajo tudi sodobni gozdarski stroji, so poudarili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, naj se dela v gozdu lotijo le tisti, ki so za take razmere usposobljeni in primerno opremljeni. Med opremo, ki mora biti po njihovih besedah brezhibna, izpostavljajo zaščitno čelado in rokavice, ustrezno obutev, zaščitne hlače ter dobro viden delovni jopič. "Del nikoli ne izvajamo sami, paziti moramo na primerno varnostno razdaljo, pred začetkom del pa razmislimo, kako bomo ukrepali v primeru nesreče," so izpostavili.

Za varno delo je po njihovih besedah ključno tudi, da ne hitimo. "Opozoriti je treba tudi, da je v gozdu še veliko poškodovanih dreves zaradi posledic naravnih ujm ter da je ponekod prehodnost zaradi odmrle lesne mase in marsikje sproženega pomlajevanja otežena," so dodali.


V zadnjih letih je bilo na eno smrtno nesrečo v zasebnih gozdovih posekanih 375.000 kubičnih metrov lesa, kar pomeni več kot 3,5-krat toliko lesa kot pred letom 1994. "To je podatek, ki jasno kaže, da se je varnost pri delu v obravnavani populaciji v primerjavi s preteklostjo povečala, čeprav je nekoliko naraslo tudi absolutno število smrtnih nesreč," so zapisali.

Manjše število nesreč med drugim pripisujejo izobraževanjem in usposabljanjem - od leta 1994 se je usposabljanj varnega dela z motorno žago in varnega dela s traktorjem, ki jih organizira Zavod za gozdove Slovenije, udeležilo okoli 50.000 udeležencev - bolj dosledni uporabi osebne varovalne opreme, vse večjemu številu podjetij, ki izvajajo dela v gozdu, ter povečanju uporabe strojne sečnje.

Obiskovalce gozda na ministrstvu pozivajo tudi k spoštovanju gozdnega bontona. "Poskrbeti moramo predvsem, da gozd po obisku zapustimo takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj," so poudarili.