mia skrbinac, miša molk Svet24.si

Miša Molk in Mia Skrbinac: intervju, ki nas je ...

Princ Charles Svet24.si

Odstavili kraljico Elizabeto II.

nočno delo2 Svet24.si

Mame majhnih otrok lahko zavrnejo nočno delo

zan jansa trstenjakova sds pl Reporter.si

Družinsko podjetje Janeza Janše: sin Žan ...

rok snežič Necenzurirano

Policija, KPK & Co., se boste lotili Snežiča in ...

Gino Tadej Podgornik Tjasa Vrecic 6_01 Njena.si

Kmetija: Tjaša in Gino se po šovu ne slepita

doncic dallas 1 Ekipa24.si

Joj, kako boli! Neverjetno, kaj se dogaja Dallasu,...

Novice Ljubljana

Previdno pri delu v gozdu!

Piše: STA

Čas objave:
05.03.2021 11:08

Delo v gozdu še vedno velja za eno najzahtevnejših in najnevarnejših, zato so zanj zelo pomembni primerna oprema ter znanje in izkušnje. K večji varnosti pri delu v gozdu znatno prispevajo tudi sodobni gozdarski stroji, so poudarili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, naj se dela v gozdu lotijo le tisti, ki so za take razmere usposobljeni in primerno opremljeni. Med opremo, ki mora biti po njihovih besedah brezhibna, izpostavljajo zaščitno čelado in rokavice, ustrezno obutev, zaščitne hlače ter dobro viden delovni jopič. "Del nikoli ne izvajamo sami, paziti moramo na primerno varnostno razdaljo, pred začetkom del pa razmislimo, kako bomo ukrepali v primeru nesreče," so izpostavili.

Za varno delo je po njihovih besedah ključno tudi, da ne hitimo. "Opozoriti je treba tudi, da je v gozdu še veliko poškodovanih dreves zaradi posledic naravnih ujm ter da je ponekod prehodnost zaradi odmrle lesne mase in marsikje sproženega pomlajevanja otežena," so dodali.


V zadnjih letih je bilo na eno smrtno nesrečo v zasebnih gozdovih posekanih 375.000 kubičnih metrov lesa, kar pomeni več kot 3,5-krat toliko lesa kot pred letom 1994. "To je podatek, ki jasno kaže, da se je varnost pri delu v obravnavani populaciji v primerjavi s preteklostjo povečala, čeprav je nekoliko naraslo tudi absolutno število smrtnih nesreč," so zapisali.

Manjše število nesreč med drugim pripisujejo izobraževanjem in usposabljanjem - od leta 1994 se je usposabljanj varnega dela z motorno žago in varnega dela s traktorjem, ki jih organizira Zavod za gozdove Slovenije, udeležilo okoli 50.000 udeležencev - bolj dosledni uporabi osebne varovalne opreme, vse večjemu številu podjetij, ki izvajajo dela v gozdu, ter povečanju uporabe strojne sečnje.

Obiskovalce gozda na ministrstvu pozivajo tudi k spoštovanju gozdnega bontona. "Poskrbeti moramo predvsem, da gozd po obisku zapustimo takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj," so poudarili.