stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

Pri nas manj gripe

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.01.2013 14:28

Obolevnost zaradi akutnih okužb dihal in gripe je v preteklem tednu v Sloveniji pričakovano porasla. Kot je za naš radio pojasnila direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Mira Retelj, zaenkrat večjih težav zaradi gripe ne beležije, so pa obiski omejeni.

Število zbolelih po Sloveniji se povečuje v vseh starostnih skupinah, najbolj izrazito pri predšolskih otrocih in osnovnošolcih. Bolniki z gripo tožijo zaradi bolečin v mišicah in sklepih, trese jih mrzlica, imajo visoko temperaturo in dražeč kašelj. Takšni znaki trajajo približno teden dni. Lahko se pojavijo tudi zapleti, najpogosteje pljučnica ali vnetje srednjega ušesa, poslabšajo se kronične bolezni.

Oboleli z gripo naj se zdravijo doma in če je potrebno, naj obiščejo zdravnika. Nikakor pa naj ne hodijo na delovna mesta, v šole in vrtce, opozarja Marta Košir iz Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto.

Vsekakor velja, da je preventiva boljša od zdravljenja. Priporočajo zdrav način življenja, uživanje veliko sadja in zelenjave, veliko gibanja, tudi na prostem, in seveda počitka.

Za preprečevanje gripe je zelo pomembno upoštevanje ustreznih higienskih navad, to je temeljito umivanje rok z vodo in milom, pravilen način kašljanja in kihanja s prekritjem ust in nosu ter redno prezračevanje prostorov.

Virusi gripe, ki se pojavljajo (to so A(H1N1)pdm, A(H3N2) in tip B), so pričakovani. Dobro se ujemajo z virusi, ki so bili osnova za izdelavo letošnjega cepiva.

Cepljenje proti gripi še poteka. Na Zavodu za zdravstveno varstvo Novo mesto svetujejo, da se vsi, ki jih gripa ogroža (starejši, kronično bolni, majhni otroci, nosečnice) odločijo za cepljenje in se zavarujejo pred okužbo oziroma zmanjšajo možnost za resne zaplete gripe.

Marta Košir iz Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto