nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

Pričenja se zadnja faza nadgradnje infrastrukture pri zdravstvenem kompleksu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.10.2015 16:59

Na rotovžu so partnerji projekta posodobitve novomeškega zdravstvenega kompleksa predstavili najnovejše informacije v zvezi z investicijami na tem območju. Gradnja novega urgentnega bloka pri Splošni bolnišnici in ureditev parkirišč pri Zdravstvenem domu Novo mesto sta že v zaključni fazi.

V primeru obeh projektov bo potrebna še priključitev na novozgrajeno javno infrastrukturo (fekalna in meteorna kanalizacija) na stari Šmihelski cesti in delno na Kandijski cesti, zato bo Mestna občina Novo mesto v kratkem pričela z ureditvijo gospodarske javne infrastrukture na Šmihelski cesti, Ministrstvo za infrastrukturo pa hkrati pričenja z rekonstrukcijo še zadnjega dela Kandijske ceste, na katerega se navezuje tudi stara Šmihelska cesta.

Ob intenzivni preučitvi vseh možnih scenarijev so partnerji soglasno ugotovili, da zaradi celovite ureditve tega področja del ne bo mogoče izpeljati brez popolne prometne zapore Kandijske ceste in stare Šmihelske ceste. »V času del bo s strani občank in občanov potrebnega veliko prilagajanja, zato vljudno prosimo za strpnost in potrpežljivost v prihodnjih tednih. Zavedati se moramo, da bo po zaključku del območje zdravstvenega kompleksa dobilo veliko bolj urejeno podobo in nujno potrebno posodobitev infrastrukture,« dela v prihodnjih mesecih komentira župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in dodaja, »tako občina kot izvajalci smo skrajno resno in odgovorno pristopili k projektu. Udejanjili bomo vse možnosti za čim hitrejšo ureditev in dokončanje del.«

Da bi lahko čim prej delno sprostili promet na tem območju ter skrajšali čas popolne zapore, partnerji že načrtujejo, da bi najprej izvedli dela na Šmihelski cesti ter na križišču, kjer se ta cesta navezuje na Kandijsko cesto (mimo pljučne bolnice do navezave na že obnovljeno Kandijsko cesto) - za ta čas bo veljala popolna zapora Kandijske in Šmihelske ceste. Ko bodo dela na tem odseku dokončana, bi lahko sprostili promet po Kandijski cesti do uvoza na Šmihelsko cesto in nato zaprli preostali del Kandijske ceste (od uvoza na staro Šmihelsko cesto do šmihelskega mostu), da se dokončajo še preostala dela na tej cesti. Ob odsotnosti nepredvidljivih okoliščin na gradbišču (npr. neugodna sestava tal, nepredvidena dela) in večjih vremenskih nevšečnosti, bi lahko dela na prvem odseku (na Šmihelski cesti ter na križišču, kjer se ta cesta navezuje na Kandijsko) zaključili že v dveh mesecih, v nasprotnem primeru pa bodo vsa dela (tudi del Kandijske ceste od uvoza na staro Šmihelsko cesto do šmihelskega mostu), predvidoma končana v štirih mesecih, torej do konca januarja 2016.

Končno odločbo k prometni ureditvi mora sedaj podati še Ministrstvo za infrastrukturo oz. Direkcija RS za ceste (ki je tudi nosilec investicije Kandijska cesta), kar naj bi se zgodilo najkasneje v roku treh tednov. Po pridobitvi odločbe se bo pričela tudi fizična izvedba del.

Ureditev gospodarske javne infrastrukture na stari Šmihelski cesti
Ureditev stare Šmihelske ceste na območju Zdravstvenega kompleksa Novo mesto obsega obnovo ceste, pločnika, javne razsvetljave, vodovoda, kanalizacije za odvod komunalnih odpadnih voda in kanalizacije za odvod komunalnih padavinskih voda.
Projekt izgradnje je razdeljen v tri etape. Zdaj se bo začela izvedba 1. in 2. etape ureditve gospodarske javne infrastrukture v dolžini cca. 85 m z ustrezno navezavo na obstoječe stanje. S kasnejšo izvedbo še 3. etape (proti krožišču Šmihelske – Ljubenske ceste), pa bi ta del stare Šmihelske ceste postal zaprtega tipa in služil samo za potrebe bolnišničnega kompleksa. Izvajalec gradnje je podjetje CGP NM, vrednost investicije pa znaša 187.662,81 EUR (z DDV), od tega bo občina prispevala 171.812,81 EUR, zdravstveni dom pa 15.850 EUR.

Rekonstrukcija Kandijske ceste
Rekonstrukcija Kandijske ceste je predvidena od križišča s Šmihelsko cesto (pri šmihelskem mostu) do začetka že obnovljene Kandijske ceste pri pljučni bolnici s priključkom na staro Šmihelsko cesto in bo potekala po obstoječi trasi. Predvideni so tudi trije priključki:
• uvoz/izvoz do zdravstvenega doma samo za urgentna vozila,

• priključek na staro Šmihelsko cesto,
• preoblikovan priključek za dostop do interne bolnice, lekarne in parkirišč (obstoječi priključek se prestavi proti Šmihelskemu mostu).
Predvideni sta dve avtobusni postajališči - na levi strani pred lekarno, na desni strani pa pred pljučno bolnico. Urejeni bodo tudi obojestranski pločniki ter enosmerna kolesarska steza, ki bo potekala po desni strani od križišča pri Šmihelskem mostu do uvoza na staro Šmihelsko cesto. Projekt obsega obnovo javne razsvetljave in vodovodnega omrežja ter novo kanalizacijo za odvod odpadnih padavinskih voda za celoten kompleks. Izvajalec projekta je podjetje Gradnje Boštanj, vrednost investicije znaša 543.330,67 EUR (z DDV), od tega Ministrstvo za infrastrukturo - Direkcija RS za infrastrukturo prispeva 274.009,91 EUR, občina pa 269.320,76 EUR.

Prometna ureditev v času gradnje
Obvoz bo veljal tako za osebni promet kot mestni potniški promet in bo speljan preko državne ceste Gaber – Uršna sela – Novo mesto ter Smrečnikove ulice in ceste Nad mlini na državno cesto Soteska – Novo mesto, in obratno. Obvoz za tovorna vozila bo urejen iz smeri Soteska po državni cesti Soteska – Novo mesto, nato po Šmihelskem mostu, Ljubljanski cesti (v smeri proti Bršljinu), do krožišča v Bučni vasi in nato po Andrijaničevi in Levičnikovi cesti do Žabje vasi.

Pešcem bo ob desni strani državne ceste na razpolago obstoječi pločnik, ki se ob popolni zapori na eni strani preuredi v koridor za pešce (začasna pešpot), oziroma se koridor za pešce uredi preko dela gradbišča. Prav tako se vzpostavi koridor za pešce od križišča s šmihelskim mostom proti zdravstvenemu domu. Omogočen bo dostop do lekarne in zdravstvenega doma. Kolesarji morajo prav tako uporabljati obvozne ceste.

Za urgentna vozila, ki pripeljejo bolnike na urgenco, Zdravstveni dom in interno bolnišnico bo vselej omogočen dostop preko gradbišča. Dostava za potrebe lekarne bo omogočena s strani Kandije. Prav tako bo mogoč dostop do parkirišč pri bolnišnici in zdravstvenem domu.

Urgentni blok pri Splošni bolnišnici in parkirna mesta pri Zdravstvenem domu
Zaključek gradnje novega urgentnega bloka je predviden do konca novembra letošnjega leta. Tehnični pregled bo predvidoma izpeljan konec oktobra oz. v začetku novembra, delovati pa bi lahko začel januarja prihodnje leto. Vrednost investicije znaša 6.858.925 EUR (z DDV), od tega Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prispeva 4.180,927,75 EUR, Ministrstvo za zdravje 737.810,25 EUR, Splošna bolnišnica Novo mesto pa 1.940.184,00 EUR (v ta del je zajeta tudi gradnja prvega nadstropja novega urgentnega bloka).
Gradnja parkirišč pri Zdravstvenem domu je v teku in bo predvidoma zaključena najkasneje do konca oktobra.