franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Nm

Prihajajo ledeni in Zofka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.05.2013 09:00

Prihajajo trije možje, v spremstvu dame, in vsi v sebi nosijo vremensko zaznamovanost. Ledeni možje in polulana Zofka. In pregovorno poslanstvo jim gre še pred godom dobro. Čaka nas vremensko kisla sobota.

Ljudje so namreč že davno za glavne krivce mrzlega in mokrega vremena v maju razglasili t. i. ledene svetnike. Ti vremenski nesrečniki so sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij, del krivde pa nase prevzame še sv. Zofija, ki jo ljudski jeziki poznajo kot ‘polulano’ Zofko.

Danes bo oblačno in deževno, ob morju bodo tudi nevihte, možni so tudi močnejši nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem do 18 stopinj C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne plohe, na Primorskem bo prehodno pihala zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 14 do 19 stopinj C.

V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v hribovitem svetu lahko še nastane kakšna ploha. V torek bo večinoma sončno in topleje.
______________________________________________

Ljudska modrost pravi: »Maja mora biti tri dni mrzlo, če ni v začetku, je pa gotovo ob koncu.« Stoletne izkušnje učijo, da se maj v začetku rad shladi. Po prvi pomladanski toploti se zdi hlad še občutnejši, nevarnost slane ali pozebe pa je precejšnja. Ljudje so vremenska pravila že zelo zgodaj začeli vezati na svetniške godove.

Tudi v tem primeru. Za tri ‘nevarne’ dneve v maju so tako prav po nedolžnem postali odgovorni sv. Pankracij, Servacij in Bonifacij. Včasih so ti svetniki namreč godovali 2., 3. in 4. maja. Z uvedbo gregorijanskega koledarja v 16. stoletju pa so se njihovi godovi premaknili za deset dni naprej, z njimi pa je šla tudi vera o začetnem majskem mrazu vse do sredine meseca. Ledenim svetnikom sledi sv. Zofija, ki ji ljudski jeziki pravijo ‘mokra Zofka’. Včasih so tudi njo prištevali v skupino ledenih svetnikov.

T. i. mokra Zofka, ki goduje 15. maja, je v ljudskem izročilu dobila ime po svetnici iz zgodnjega krščanstva Zofiji. Ljudski koledarji so šele po mokri Zofki priporočali sajenje nekaterih vrst rastlin, ki bi jih sicer lahko uničila pozeba. Eden od pregovorov pravi, da če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni.