viktor-orban, robert-golob Svet24.si

FOTO: Orban in Golob ob prihodu na kosilo brez ...

tempest, bojno-letalo Svet24.si

Zahodne sile s skupnim razvojem novega, naprednega...

damjan-žugelj Necenzurirano

NPU preiskuje tajno bazo podatkov za SDS

bostjan turk luka mesec pl Reporter.si

Boštjan M. Turk na bizarnem referendumskem ...

doncic dallas 22 Ekipa24.si

Uh, je bil besen! Dončić v podaljšku znorel ...

Eva Luna in Kristina Njena.si

Dekletoma grozijo s smrtjo, pretepom, požigom ...

Albert Riera Ekipa24.si

Takšnega ga še niste videli! Besni Riera udaril ...

Novice Sevnica

Prihodnje leto bodo odstranili jez na potoku Sevnična

Piše: STA

Čas objave:
03.08.2022 10:55

Nevladna organizacija Svetovni sklad za naravo (WWF) bo projekte odstranjevanja ovir na rekah začela izvajati tudi v Sloveniji. Prihodnje leto bodo v partnerstvu z lokalno skupnostjo in Ribiško družino Sevnica odstranili že dolgo neuporaben jez Kopitarna na potoku Sevnična, kar bo prispevalo k zmanjšanju izgube biotske raznovrstnosti.

Kot so danes sporočili iz WWF, so po uspešnem prvem odstranjevanju jezu v Črni gori projekte odstranjevanja ovir na rekah, ki jih finančno podpira organizacija European Open Rivers Programme, začeli izvajati tudi v Sloveniji.

"Z odstranitvijo jezu Kopitarna na potoku Sevnična bo za selitev rib odprtih 25 kilometrov. To bo imelo znatne koristi za širše povodje reke Save, saj bo zagotovilo več drstitvenih območij za domorodne vrste, kot so potočna postrv, potočni raki in sladkovodne školjke. Odstranitev jezu Kopitarna bo imela dodatne koristi za druge živalske in rastlinske vrste in bo izboljšala naravno ravnovesje ter vrnila življenje v potok Sevnična ter njegovo širšo okolico," je povedala predstavnica WWF v Sloveniji Nevenka Lukić Rojšek.V WWF upajo, da je odstranitev tega jezu šele začetek. Napovedujejo pripravo novih projektov, s katerimi bi lahko Slovenija po njihovem mnenju postala primer dobre prakse in trajnostnega upravljanja z odstranjevanjem zastarelih ovir na rekah.

"Odstranjevanje ovir je običajno cenejše kot popravilo in vzdrževanje starih ovir, poleg tega pa pomaga zmanjšati tveganje za poplave. Z odstranitvijo jezu na reki oziroma z vzpostavitvijo ugodnih pogojev za obnovitev staleža rib se ustvarijo razvojne možnosti za to območje," je še dodala Lukić Rojškova.