franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

Priložnosti EU tudi v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.01.2016 12:12

Več kot 180 udeležencev je v nizu treh info-delavnic Priložnost.EU, ki so decembra in januarja potekale v Mariboru, Novem mestu in Ljubljani, izvedelo mnogo koristnih informacij o tem, kako do pripravništva ali zaposlitve v različnih institucijah EU ter kako iskati zaposlitev v različnih državah članicah EU.

Evropski parlament je zelo aktiven na področju omogočanja priložnosti za mlade in vsi Slovenski evropski poslanci temu dajejo pomembno mesto pri svojem delu. Pomembno dodano vrednost je delavnicam prinesla simulacija razgovora za zaposlitev v Evropskem parlamentu preko Skypea. Na vsaki delavnici, je izmed udeležencev namreč lahko v praksi preizkusil, kako poteka razgovor v Bruslju.
»Razgovor je bil povsem drugačen od običajnega, postavljen sem bil v konkretno situacijo, ki sem jo moral rešiti. Izpraševalec je izkoristil trenutek, da je opazoval mojo reakcijo. Ta jih je zanimala bolj kot znanje in izkušnje, ki jih lahko razberejo iz CV-ja,« je o tej nadvse zanimivi izkušnji povedal izbrani kandidat Matic, študent Evropskih študij.

Udeleženka novomeške delavnice in študentka prevajalstva in tolmačenja, Ana, se je delavnice udeležila, saj »je visoko motivirana za zaposlitven v eni izmed institucij Evropske unije.« Povedala je, da »je teste EPSA že opravljala, a zaenkrat še neuspešno, in dodala, da je na delavnici dobila kar nekaj usmeritev, ki ji bodo pomagale do zaželenega cilja.«
Anže, študent Fakultete za družbene vede pa je izpostavil, da je bil v prvi vrsti vesel informacij, ki jih ni mogoče dobiti na internetu, saj izhajajo iz praktičnih izkušenj predavateljev.

Info-delavnice je pripravila Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, v sodelovanju z Zavodom Nefiks, njihov namen pa je mladim predstaviti delovanje Evropskega parlamenta, delo Evropskih poslancev, zaposlitvene priložnosti v institucijah Evropske unije in državah članicah. V Ljubljani se je mladim pridružil tudi Paul van Oostveen, namestnik veleposlanika Kraljevine Nizozemske.

Vodja Informacijske pisarne mag. Klemen Žumer je mlade pozval, »naj bodo odprti za nove izkušnje in fleksibilni.« Poudaril je pomembnost učenja in znanja tujih jezikov ter kot pozitivno lastnost mladih iskalcev prve zaposlitve izpostavil proaktivnost – mladi naj, po Žumrovih besedah, »iščejo vsak svoj način do službe. Vsak posameznik naj najprej vloži svojo energijo v to, da ugotovi, kaj ga v resnici zanima, kaj bi rad delal, in potem sledi temu ter spremlja, kaj ponuja trg dela.«

EU Careers je zastopala ambasadorka za kariere EU Tamara Šiljak, ki je predstavila različne zaposlitvene možnosti in pripravništva znotraj institucij EU, udeležence je seznanila s prijavnimi postopki, pogoji vpisa in izbirnimi postopki ter pokazala nekaj primerov nalog, ki jih uporabljajo za izbiro primernih kandidatov.

Svetovalke platforme EURES Darja Kapun Grauf, Andreja Strmole in Mateja Grajzar, so predstavile portal in konkretno pokazale, kako iskati zaposlitev na ravni Evropske unije. Alenka Blazinšek in Meta Brečič iz Zavoda Nefiks pa sta z mladimi delili pomembnost neformalnih izkušenj, ki jih mladi pridobijo v okviru mladinskega dela in mladinskih izmenjav v okviru programa Erasmus, in kako jim le-te koristijo za poklicni razvoj.

Evropski poslanci ostajajo aktivni na področju dela za mlade in tako Informacijska pisarna Evropskega parlamenta načrtuje še več dogodkov za ozaveščanje in spodbujanje mladih, da uporabijo priložnosti, najdejo svojo pot in izpolnjeno zaživijo.