ales hojs bobo6 Svet24.si

Aleš Hojs pomotoma objavil zasebno sporočilo: ...

elektrika (1) Svet24.si

Ste pripravljeni na večdnevni električni mrk?

čaj, pitje čaja Svet24.si

Čaji, ki preženejo nespečnost, prehlad, ...

janez jansa ek Reporter.si

Zakaj Janša ne pove, kaj zameri evropskima ...

Dikaucic-interpel Necenzurirano

Vladavina lopovov #kolumna

Par_1 Njena.si

Kmetija: Aljažev odziv na Linine razgaljene ...

ronaldo pink Ekipa24.si

Prosila Ronalda in DOBILA! Ameriška zvezdnica ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

Prvi pregled v nosečnosti zaradi epidemije nekoliko kasneje

Piše: STA

Čas objave:
25.03.2020 16:01

Zaradi epidemije novega koronavirusa veljajo dodatni ukrepi tudi na področju ginekologije in porodništva na primarnem nivoju. Med drugim bodo prvi pregled v nosečnosti opravili med 11. in 14. tednom, kar je nekoliko kasneje kot do sedaj. Nosečnicam, ki nimajo prevoza do ambulant, pa bo tega zagotovila civilna zaščita, so zapisali na ministrstvu.

Med nujnimi ukrepi pri pregledih nosečnic, ginekoloških obiskih in reorganizaciji ginekološko-porodniške službe je zmanjševanje števila vstopnih ambulant, zagotavljanje ustrezne zaščitne opreme za zdravnike in zdravstveno osebje ter dodatno omejevanje števila pregledov v nosečnosti.

Ginekologe z večjim tveganjem za težji potek bolezni pri okužbi z novim koronavirusom bodo umaknili na delovišča, kjer ne bodo izpostavljeni okužbi, vzpostavili bodo tudi telefonske številke za posvet ginekoloških bolnic in nosečnic, so zapisali na spletni strani ministrstva za zdravje.

Preventivni pregledi zdravih nosečnic bodo po novem potekali med 11. in 14. tednom, ko bodo izvajali tudi merjenje nuhalne svetline, med 20. in 24. tednom z morfologijo, v 28. tednu, med 32. in 34. tednom, ter v 37., 39. in 40. tednu. Ultrazvočno preiskavo z biometrijo bodo zaradi manjšega števila rednih pregledov opravili v 37. tednu nosečnosti.

Kot do sedaj bodo potekale presejalne preiskave in diagnostične preiskave za kromosomopatije, obravnave nosečnic s sumom ali ugotovljeno gestacijsko boleznijo ali ogroženostjo ploda ter obravnave nosečnic s kroničnimi boleznimi ali s predhodno znanim povečanim tveganjem za zaplete v nosečnosti.

Zaradi zmanjševanja števila delujočih ginekoloških ambulant po regijah se lahko zgodi, da nosečnic ne bo pregledal njen izbrani ginekolog, so opozorili na ministrstvu, ki je ukrepe pripravilo v sodelovanju z razširjenim kolegijem za ginekologijo in porodništvo, Združenjem za ambulantno ginekologijo in Združenjem za perinatalno medicino Slovenije.

Nosečnice naj v primeru prehladnega obolenja pokličejo osebnega zdravnika in o tem obvestijo tudi ginekologa, s katerim se bodo dogovorile za nadaljnjo obravnavo. Nosečnica, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom, pa mora o tem obvestiti reševalca in osebje takoj ob prihodu v porodnišnico. Poporodni pregled pri zdravih nosečnicah brez zapletov v nosečnosti ali po porodu se prestavi.

Med drugim pa se zaradi epidemije odložijo predpisovanje in nadzor nad hormonsko kontracepcijo in nadomestno hormonsko terapijo v ambulantah (zdravila se predpisujejo samo preko e-receptov), preventivni pregledi v okviru programa Zora in pregledi v zvezi z neplodnostjo.

Kot do zdaj bo potekala obravnava bolnic, pri katerih je bil izvid brisa materničnega vratu visokorizičen, obravnava žleznih spremembe in vseh drugih sprememb pri nosečnicah ter obravnava bolnic s poškodbami in okužbami rodil, patološkimi krvavitvami in bolečinami.