stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Prvo državno tekmovanje v Notranjski

Piše: R.K.

Čas objave:
12.09.2023 08:04

Na zemljiščih, s katerimi upravlja posestvo Grad Prestranek, se je pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in v soorganizaciji z Gradom Prestranek d.d., Občino Postojna, KGZS – KGZ Nova Gorica in Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma v soboto, 9. septembra, uspešno končalo 66. državno tekmovanje oračev Slovenije in 28. državno tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju. Pokroviteljica Državnega tekmovanja oračev Slovenije je bila gospa Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tekmovanji tudi otvorila.

V okolici Prestranka so se najboljši slovenski orači pomerili v oranju strnišča in ledine, in sicer v dveh kategorijah - s plugi krajniki in z obračalnimi plugi. Kvaliteto oranja je ocenjevala strokovna komisija, vsak tekmovalec pa je moral v svojem nastopu preorati tekmovalno parcelo veliko 20 x 70 metrov.

Med trinajstimi tekmovalci iz petih slovenskih regij sta nova državna prvaka na 66. državnem tekmovanju oračev Slovenije postala Igor Pate z Dolenjske v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic iz Prekmurja, ki je zmagal v kategoriji plugi krajniki. Oba bosta prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu v svoji kategoriji. .

Na 28. državnem tekmovanju dijakov biotehniških šol so se pomerili štirje dijaki. V kategoriji oranje z obračalnim plugom je zmagal Medard Jamšek iz Biotehniškega centra Naklo, s plugom krajnikom pa se je najbolje odrezal Jože Sambt iz Biotehniške šole Rakičan.

Poleg glavnega tekmovalnega programa se je v organizaciji Zveze kmetic Slovenije odvilo tudi tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in dvoosno prikolico. V kategoriji do 50 let je zmagala Dragica Himelrajh, v kategoriji nad 50 let pa Jožica Lakošek.

V spremljevalnem programu so na Gradu Prestranek potekala strokovna predavanja KGZ Nova Gorica, ogled farme Prestranek, jahanje za otroke v jahalnici na Gradu Prestranek in tržnica lokalnih dobrot.

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.