nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Raki prebavil: Poznavanje simptomov rešuje življenje

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
02.10.2023 08:45

Za raki prebavil vsako leto na novo zboli blizu tri tisoč Slovenk in Slovencev. Ker pojavnost raka narašča povsod po svetu in pri vseh oblikah raka, je pomembno, da smo seznanjeni z najpomembnejšimi znaki in simptomi, saj nam prav to lahko reši življenje. Eden najpomembnejših dejavnikov, ki odločajo o uspešnosti zdravljenja, je, kako zgodaj raka odkrijemo. V tem članku bomo našteli najočitnejše in tiste, ki bi lahko nakazovali težave v prebavilih, pravijo v Združenju EuropaColon Slovenija, v katerem skrbijo za bolnike z raki prebavil in njihove svojce.

Kaj so raki prebavil?

Za začetek najprej poglejmo, kateri so raki, ki sodijo v omenjeno skupino. O rakih prebavil govorimo, če se pojavijo na enem od naslednjih organov: požiralnik, želodec, tanko črevesje, debelo črevesje z danko, jetra, žolčnik, žolčevodi in trebušna slinavka. Vsi našteti organi niso prizadeti enako pogosto. Tako Register raka za Slovenijo beleži največ bolnikov z rakom debelega črevesa in danke (okoli 1.350 na leto), sledijo bolniki z rakom želodca in trebušne slinavke, ki jih je okoli 450 oz 440 na leto, okoli 220 je vsako leto novih bolnikov z rakom jeter in z rakom žolčnika in žolčevodov, najmanj, blizu 80, pa je bolnikov, ki zbolijo na požiralniku. Vsekakor statistični podatki kažejo, da zbolevajo predvsem ljudje po 60. letu, vendar ne moremo spregledati vse opaznejšega dejstva, da se starostna meja opazno spušča. Za raki prebavil zbolevajo tako moški kot ženske, in sicer v približno enakem razmerju.

Ne spreglejte najočitnejših simptomov

Vsi si želimo, da bi bolnike z raki prebavil odkrivali v stadijih, ko je bolezen še ozdravljiva, zdravljenje krajše in za bolnika lažje, predvsem pa preživetje daljše. Zato se spoznajte z najpogostejšimi simptomi, ki lahko nakazujejo prisotnost katerega od rakov prebavil v telesu. Na kaj naj bomo torej pozorni? Vsekakor redno opazujmo svoje telo, vključno z izločki. Če opazimo kri v blatu, se je vsekakor pametno posvetovati z zdravnikom, četudi je res, da je večinoma vzrok za krvavitev v hemoroidih. A nikakor si diagnoz ne postavljajmo sami. Pojdimo k zdravniku. Tudi zelo temno blato, ki lahko nakazuje krvavitev višje v prebavilih, ali pa zelo svetlo, sivo blato je razlog za obisk pri zdravniku. Opazujte tudi obliko. Je morda blato nenadoma postalo tenko kot svinčnik, po odhodu iz stranišča pa imate občutek, da je črevesje še vedno polno? Ko ste na mali potrebi, opazujte tudi barvo urina. Se je ta morda spremenila in postala zelo temna? Povejte to zdravniku. Pomembna je tudi bolečina, zlasti če se pojavi v predelu žličke, pod rebri ali v sredini hrbta in nikakor ne poneha, temveč se, nasprotno, celo krepi. Ali vam je slabo in bruhate? Morda opažate, da težko
požirate hrano ali vam ta težko obleži v želodcu. Ste opazili, da imate slabši apetit ali pa je ta še vedno normalen, vaša teža pa strmo upada in si ne znate pojasniti vzroka? Če ste zaznali eno ali več od zgoraj naštetih sprememb in če le-te trajajo 14 dni ali več, vsekakor pojdite k zdravniku in mu povejte za svoje težave. Zelo verjetno je težava prehodna, ni pa nujno. Vsekakor si nikoli ne postavljajte sami diagnoz. Naj to storijo strokovnjaki, ki imajo za to potrebno znanje in metode.

Ozdravljivi, če so odkriti pravočasno

Uspešnost zdravljenja je pri tej skupini rakov zelo različna. Kot že rečeno, za vse rake prebavil velja, da jih je lažje zdraviti in je preživetje daljše, če so odkriti v zgodnjih stadijih, ko je še možna operacija. Kot najbolj svetel primer izstopa rak debelega črevesa in danke, ki že postaja kronična in razmeroma dobro obvladljiva bolezen, tudi in predvsem zato, ker ga je vse več odkritega v zgodnjih stadijih. Verjetno največja zasluga za to gre več kot uspešnemu presejalnemu programu Svit, ki v našem prostoru deluje že 14 let in velja za primer nadvse uspešne prakse tudi v tujini. Njegova velika dobrobit je tudi v tem, ker marsikomu odkrijejo tvorbe, ko so še v predrakavih fazah. Žal za rake požiralnika, želodca, jeter, žolčnika in žolčevodov ter trebušne slinavke nimamo
presejalnega programa. Morda ga v bližnji prihodnosti dobimo za želodec, za ostale rake pa nič ne kaže, da bi bilo to možno. Prav zato je še toliko pomembneje, da smo pozorni na vse spremembe v telesu in se nanje tudi primerno odzovemo. Trenutna petletna preživetja se sicer pri vseh rakih prebavil počasi izboljšujejo, a bi si vsi želeli, da bi se ta proces odvijal hitreje. Prav zato naj še enkrat poudarimo pomen zgodnjega odkrivanja teh bolezni, ki gre vsekakor z roko v roki s poznavanjem simptomov, kot smo že nekajkrat poudarili.

Pomoč za bolnike in svojce

Med postopkom diagnoze in med zdravljenjem je nadvse pomembno tudi, da imamo dovolj pravih informacij ter ustrezno podporo in pomoč. V Združenju EuropaColon Slovenija, ki letos obeležuje 15 let svojega delovanja, se zelo dobro zavedamo, kako kompleksna bolezen je rak. Vemo, da imajo tako bolniki kot njihovi svojci veliko različnih potreb, zato si prizadevamo, da bi lahko odgovorili na kar največ od njih. Prav zato bolnikom in njihovim svojcem omogočamo brezplačne telefonske ali video konzultacije oziroma posvet z zdravnikom. Na nas se lahko obrnete tudi, če potrebujete prehransko svetovanje med zdravljenjem ali po njem, lahko pa se pogovorite tudi s psihologom. Vse naše publikacije – glasilo Združenja Koloskop in zloženke z različnimi vsebinami – lahko poiščete na naši internetni strani.

Več informacij o delovanju Združenja EuropaColon Slovenija najdete na www.europacolon.si. Za informacije in svetovanje pokličite na 031 313 258 ali 051 687 117.