901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Kočevska reka

Razpokani jez v Kočevski Reki pred obnovo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.06.2016 09:40

Kočevski svetniki so včeraj s sprejetjem rebalansa občinskega proračuna zagotovili 80.000 evrov za obnovo jezu na Reškem jezeru. Za jezom je okoli 20 hektarjev veliko Reško jezero, ki je pomembno zaradi številnih živalskih vrst - ob njem med drugim gnezdi tudi zaščiteni orel belorepec.

Po treh letih prelaganja odgovornosti in iskanja rešitev ter več kot letu pridobivanja dovoljenj, tudi stavbne pravice, bo Občina Kočevje naposled le obnovila razpokani jez v Kočevski Reki. Tega so domačini zgradili na črno leta 1978 in nekaj desetletij sploh ni obstajal v nobeni od uradnih evidenc. Ker pa je v skoraj štirih desetletjih za jezom nastalo Reško jezero, ki je predvsem pomemben habitat, edini večji vodotok med Kolpo in Rinžo ter turistično zanimiva destinacija, so domačini že leta opozarjali na nujno obnovo jezu, ki pušča. Nejc Zemljak, vodja oddelka, ki skrbi za prostorske rešitve Občine Kočevje, je pojasnil, da imajo pripravljeno vso dokumentacijo, čakajo le še na gradbeno dovoljenje.
Občina je do zdaj za pripravljalna dela, raziskave in urejanje dokumentacije že odštela nekaj več kot 80.000 evrov. Še enkrat toliko pa bo morala odšteti za gradbena dela. Zemljak dodaja, da nameravajo kmalu objaviti razpis za izbiro izvajalca.