901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Ljubljana/Brežice/Ribnica

Revizija občinskih nepravilnosti pri gradnji vrtcev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.12.2016 11:14

Računsko sodišče je v reviziji pravilnosti in smotrnosti poslovanja šestih občin glede izvedbe investicij v objekte za vrtec do 31. 12. 2014 ugotovilo več nepravilnosti pri pripravi proračunskih aktov in postopkih oddaje javnih naročil. Ugotovili pa so tudi, da nobena od občin ni sprejela dokumenta o razvoju občine na področju predšolske vzgoje.

Najstarejši projekt v reviziji računskega sodišča se je začel leta 2008 v občini Medvode z gradnjo vrtca Pirniče, najaktualnejši projekt pa v občini Ajdovščina z vrtcem Ribnik 2.

Glede pravilnosti poslovanja je računsko sodišče občini Idrija izreklo pozitivno mnenje, občinam Ajdovščina, Brežice in Cerknica mnenje s pridržkom, občinama Medvode in Ribnica pa je izreklo negativno mnenje, so danes objavili na spletni strani računskega sodišča.

Računsko sodišče je pri pravilnosti poslovanja občin glede izvedbe investicij v objekte za vrtec preverilo načrtovanje odhodkov v proračunih občine in poročanje o realiziranih odhodkih v zaključnih računih proračuna občine. Prav tako so preverili vse postopke javnega naročanja, ki so bili povezani z investicijo.

Sodišče je ugotovilo, da se pomembne nepravilnosti nanašajo predvsem na pripravo proračunskih aktov in izvedbo postopkov oddaje javnih naročil, ugotovilo pa je tudi nekatere druge pomembne nepravilnosti, kot so na primer pridobitev neustreznih finančnih zavarovanj in nespoštovanje zakonskih plačilnih rokov.

Glede smotrnosti pa je sodišče občinam Ajdovščina, Brežice, Cerknica, Idrija in Ribnica izreklo mnenje, da so delno uspešno in delno učinkovito izvedle investicijo v objekt za vrtec, občini Medvode pa je izreklo mnenje, da je investicijo v objekt za vrtec izvedla neuspešno in delno učinkovito.

Za izrek mnenja o smotrnosti je računsko sodišče proučilo pet področij, in sicer dolgoročno načrtovanje, spremljanje stanja na področju predšolske vzgoje, načrtovanje izvedbe investicije za vrtec, izvedbo investicije in stanje po izvedeni investiciji.


Ugotovilo je, da nobena od šestih občin ni sprejela enotnega strateškega dokumenta, v katerem bi opredelila dolgoročno vizijo razvoja občine na področju predšolske vzgoje, poleg tega pa je računsko sodišče še ugotovilo, da je bilo tudi spremljanje stanja na področju predšolske vzgoje v vseh občinah pomanjkljivo.

V revidiranih občinah je bila največja skupna vrednosti investicije na otroka za 45,7 odstotka večja od najmanjše skupne vrednosti na otroka, so na računskem sodišču zapisali v zbirnem poročilu. Največji delež stroškov celotne investicije pa so pri vseh občinah predstavljali stroški gradbenih in obrtniških del na kvadratni meter na neto tlorisne površine.

Posameznim občinam je računsko sodišče podalo priporočila za izboljšanje poslovanja. Od občin pa ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker so bile že med revizijskim postopkom odpravljene razkrite nepravilnosti oziroma sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi.

V priporočilih občinam je računsko sodišče med drugim zapisalo, da naj občinski svet sprejme akt, ki bo določal dolgoročno vizijo razvoja občine tudi na področju predšolske vzgoje. Pripravili so tudi več priporočil glede priprave proračuna in dokumentov o investicijskih projektih.

Tudi ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki je pristojno za predšolsko vzgojo, je računsko sodišče podalo priporočila, s katerimi bi izboljšali upravljanje z javnimi sredstvi na področju gradnje objektov, namenjenih predšolski vzgoji.