franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brdo pri Kranju

Robert Medle podjetnik leta 2023

Piše: STA

Čas objave:
01.12.2023 08:27

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je za obrtnika leta 2023 razglasila Antona Cigana in Petra Tibauta iz podjetja Kit Žižki, podjetnik leta pa je postal Robert Medle iz podjetja Roletarstvo Medle. Priznanji, ki so ju podelili na slovesnosti na Brdu pri Kranju, vsako leto podelijo obrtniku in podjetniku, ki predstavljata vzor odličnosti.

Od lanskoletne podelitve nagrad se je zgodilo ogromno pretresov, zagotovo pa so podjetnike in obrtnike najbolj zaznamovale avgustovske poplave, je v uvodnem nagovoru izpostavil predsednik OZS Blaž Cvar. Dodaten izziv predstavljajo tudi nove davčne in birokratske obremenitve.

"V času, ko se gospodarstvo ohlaja, bi pričakovali razbremenitve, nikakor pa ne obremenitev," je prepričan Cvar. Po njegovih besedah bi bilo treba vse zakone sprejemati celovito in v dialogu z delodajalci.

Predsednik vlade Robert Golob je po Cvarovem mnenju na sredinem gospodarskem vrhu dal nekaj pozitivnih usmeritev za obnovitev socialnega dialoga. Prepričan pa je, da lahko vlada nekaj stori še preden ponovno sedejo za skupno mizo, in sicer spremeni obremenitve, povezane z evidentiranjem delovnega časa, in preneha davčno obremenjevati gospodarstvo.

Slavnostne prireditve so se med drugim udeležili minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Cvar si je od Hana zaželel, da bi bil glas gospodarstva na vladi bolje slišan. Feldo je v luči pomanjkanja kadra pozval k vzpostaviti izobraževalnega sistema, ki bo sledil potrebam gospodarstva. Od Stojmenove Duh pa si je zaželel dodatno krepitev podpornega okolja za podjetja pri digitalni preobrazbi.

Da je bilo zadnjih nekaj let veliko izzivov, je izpostavil tudi minister Han. "Verjamem, da marsikateremu od vas ni bilo lahko, a na ministrstvu smo vam ne glede na kritike vedno skušali kar najbolj priti nasproti in oblikovati krizne ukrepe, ki vam bodo v podporo," je v nagovoru dejal zbranim.

Prave ukrepe je treba sprejemati za skupno mizo, zato se je tudi Han zavzel za čimprejšnjo vzpostavite socialnega dialoga. Poleg kriznih ukrepov je Han izpostavil razvojne spodbude ministrstva za podjetja ter letošnje sprejetje zakona o rokodelstvu.



"Na vladi vas slišimo, mogoče kdaj malo premalo razumemo, ampak imate mojo absolutno podporo, predvsem pa podporo vseh institucij gospodarskega ministrstva in tako bo tudi v prihodnje," je zagotovil minister.

Obrtnika leta 2023 sta postala Anton Cigan in Peter Tibaut iz podjetja Kit Žižki iz Črenšovcev. Podjetje, v katerem med drugim izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police ter garderobne omarice, sta Cigan in Tibaut ustanovila leta 2008, temelje pa mu je leta 1990 postavil Štefan Tibaut. Trenutno je v podjetju 20 zaposlenih in prav s pomočjo sodelavcev, je podjetju uspel preboj v krog odličnih, sta ob prevzemu nagrade dejala nagrajenca.

Podjetnik leta 2023 pa je postal Robert Medle iz novomeškega podjetja Roletarstvo Medle. Ob zahvali je dejal, da so v minulih treh letih veliko naredili na digitalizaciji in da je bilo najbrž to odločilno, da je strokovna komisija izbrala ravno njega za podjetnika leta. »Moja starša sta bila moja mentorja in vzornika. Pri 34 letih sem postal direktor in imel pod sabo 70 zaposlenih. Potem je prišla kriza in smo morali odpuščati, a sta mi starša vselej stala ob strani,« je odgovoril Medlena vprašanje iz publike, ali je imel kdaj vzornike.

Temelje podjetju, ki ga vodi Robert Medle, je z odprtjem obrtne delavnice leta 1976 postavil njegov oče. Skozi leta so se specializirali za izdelavo rolet, žaluzij, oken in komarnikov, ki jih prodajo na domačem in številnih tujih trgih. V podjetju neprestano spremljajo novosti na področju senčil in stavbnega pohištva in jih uvajajo v svoj proizvodni program. Razvijajo svoje lastne izdelke, ki jih postavljajo v prednost pred konkurenco. Vlagajo v raziskave in razvoj nove tehnološke opreme, kar zajema tehnološke izboljšave v proizvodnih procesih, digitalizacijo procesov, izboljšave obstoječih in razvoj novih proizvodov. Redno vzdržujejo in investirajo v modernizacijo strojne, programske in druge opreme, učinkovitost se trudijo povečati z zniževanjem stroškov, posodobitvijo procesov, rastjo produktivnosti, odpravljanjem reklamacij ter motiviranjem zaposlenih. V podjetju je 180 zaposlenih, katerim zagotavljajo strokovna izobraževanja ter zdravo in urejeno delovno okolje. Z inovativnimi rešitvami si prizadevajo za trajnostno naravnanost in zmanjševanje negativnih vlivov na okolje. Imajo štiri lastne sončne elektrarne, uporabljajo energetsko varčno tehnološko opremo, njihovi izdelki se po koncu življenjske dobe lahko popolnoma reciklirajo, kupcem pa jih dobavljajo s povratno embalažo. Tudi pri proizvodnji ne proizvajajo veliko odpadkov, surovine namreč sortirajo in prodajo naprej kot surovino.


Prav vsi nominiranci za naziva obrtnik in podjetnik leta so po Cvarovem mnenju zmagovalci. "Ste drzni, vztrajni in odločni," je poudaril. Izbor obrtnika leta so letos pripravili 20., izbor podjetnika leta pa 30.

Posebno priznanje najstarejši obrtnik leta je prejel Franko Bergnach, ustanovitelj Bara Bernjak iz Spodnje Idrije.

V sklopu letošnjega slavnostnega dogodka ob koncu leta so podelili tudi 126 mojstrskih diplom novi generaciji mojstric in mojstrov, in sicer za 19 mojstrskih poklicev. Poleg že uveljavljenih mojstrskih nazivov je letos prvič diplomo prejel tudi mojster za suhomontažno gradnjo, največ novih mojstrov pa je bilo med strojnimi inštalaterji, so pojasnili na OZS.

"Naziv mojster ni nekaj kar ste dosegli čez noč, ampak je rezultat trdega dela in učenja," je v nagovoru prejemnikov diplom dejal minister Felda. Izpostavil je pomen sodelovanja šol in gospodarstva, ob tem pa mojstre in mojstrice pozval, da bi postali mentorji šolarjem in s tem prenašalci veščin na mlade.