stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

Robotika na ŠC Novo mesto

Piše: R.K.

Čas objave:
13.02.2021 13:37

Na področju robotike na Šolskem centru Novo mesto že nekaj let uspešno vpeljujemo različne vsebine. Robotika pri pouku, krožki in različni projekti.

Na področju robotike na Šolskem centru Novo mesto že nekaj let uspešno vpeljujemo različne vsebine. Robotika pri pouku, krožki in različni projekti. Aktualni projekt MER (angl. Modelling educational robot) se izvaja v sklopu Erasmus+ programa. Cilji projekta so: razvoj izobraževalnega modularnega robota in spletni tečaj za e-učenje "Izdelaj svojega robota".

V lanskem šolskem letu smo projekt pričeli z uvodnim sestankom s partnerji, kjer smo določili potek dela. Nadaljnje aktivnosti so vključevale načrtovanje oblike robota, sestanke na daljavo med partnerji in dogovarjanje o funkcionalnostih, ki jih bomo realizirali v posamezni fazi. Osnova za robota predstavlja mikrokrmilnik na platformi Arduino, ohišje pa je možno bodisi naročiti ali ga natisniti s 3D tiskalnikom. Učnega robota smo si zamislili izdelati v štirih fazah. Faze izdelave potekajo pri pouku robotike in krožku robotike.

Ko smo pridobili naročene komponente, smo konec prejšnjega šolskega leta v projektu namenili izdelavi osnovnega robota. Ohišje smo natisnili na 3D tiskalniku, robota sestavili in sprogramirali osnovne premike robota.

V letošnjem šolskem letu pa smo pričeli z dodajanjem novih senzorjev, ki jih potrebuje napredni nivo robota. Za lažje povezovanje smo razvili tudi dodaten vhodno-izhodni modul (ang. PCB shield) - tiskanino. Robot srednjega nivoja vsebuje statusni OLED zaslon, senzorje za zaznavanje barvne svetlobe, ultrazvočne senzorje, zmožnost I2C komunikacije, zmožnost kontrole preko BT modula, WiFi ESP8266 modul, nRF24L01+ modul, žiroskop in senzorje razdalje.

V sklopu projekta nastaja tudi učno okolje v katerem bodo na voljo pripravljene vsebine o izdelavi robota in primeri učnih situacij za uporabo v praksi.

V nadaljevanju projekta bomo razvijali nadgradnjo robota z robotsko roko na naprednem modelu in