IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Novo mesto

Romi za boljše razmere

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
07.07.2016 10:48

Predstavniki romskih zvez so se na pobudo murskosoboškega Preporoda včeraj sestali v Novem mestu. Na sestanku so se poenotili, da bodo v prihodnjih dveh tednih izoblikovali predloge, s katerimi bi radi dosegli sistemske rešitve za zagotavljanje boljših bivalnih pogojev romske skupnosti, ki jih bodo poslali tudi predsednikoma vlade in republike.

Po besedah predsednika Zveze Preporod Darka Rudaša, so se predstavniki vseh slovenskih romskih zvez strinjali, da je ključnega pomena za izboljšanje bivanjskih pogojev v slovenskih romskih naseljih izboljšanje okoljske zakonodaje in zakona o romski skupnosti. Romi pa bodo morali tudi sami spremeniti svoje tradicionalno življenje in se posodobiti.

Izoblikovali so tudi predloge, ki jih bodo v prihodnjih 14 dnevih dopolnili in nato posredovali pristojnim organom ter ustanovam.

Dosegli bi namreč radi, da bi romska naselja tam, kjer je mogoče, obravnavali neločeno in v okviru drugih naselij, da bi s ciljem omogočanja državnega in evropskega financiranja urejanja romskih naselij ta problem zastavili regionalno in ga ustrezno zakonodajno uredili.


Predlagati nameravajo tudi, da se romska naselja brez pitne vode opremijo s t. i. kmetijskimi pipami in da se tam, kjer nimajo elektrike oz. v nelegalnih romskih naseljih, njeno dovajanje do ustrezne rešitve omogoči s postavljanjem terenskih gradbenih omaric.

Darko Rudaš je še ocenil, da je bil včerajšnji sestanek pomemben tudi zato, ker so se slovenske romske zveze glede omenjenih stališč uspele prvič poenotiti.