franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Sevnica

Sevnica s Centrom za krepitev zdravja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.04.2016 14:25

V Zdravstvenem domu Sevnica so v novozgrajenem prizidku odprli Center za krepitev zdravja, ki so ga vzpostavili v sklopu projekta Za boljše zdravje in zmanjšanje neenakosti v zdravju - Skupaj za zdravje, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Za prizidek je sevniški zdravstveni dom brez davka odštel 270.000 evrov lastnega denarja.

Za poskusno izvedbo projekta leta 2014, ki so jo denarno podprli pri norveškem finančnem mehanizmu, je NIJZ izbral zdravstvene domove v Sevnici, na Vrhniki in v Celju, pri njej pa je sodelovalo več drugih ustanov in organizacij.

Direktorica sevniškega zdravstvenega doma Vladimira Tomšič je ob današnjem odprtju povedala, da so centri za krepitev zdravja samostojne organizacijske enote v strukturi zdravstvenih domov ter ključne organizacijske strukture na primarni ravni zdravstvenega varstva za zagotavljanje krepitve zdravja, zdravstvene vzgoje in zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti. Ena njihovih ključnih novosti in prednosti pa je odpiranje v lokalno skupnost.

Za program aktivacije telesne dejavnosti, ki so ga začeli izvajati lani, so v Sevnici zaposlili tri diplomirane medicinske sestre, fizioterapevta in za osem ur tedensko psihologa. Za delovanje centra jim iz zdravstvene blagajne letno pripada 150.000 evrov, v novem prizidku s 120 kvadratnimi metri pa so uredili predavalnico in telovadnico.


Že opremljen center je namenjen telesni vadbi in izobraževalnim predavanjem za vse starostne skupine. Sicer pa namerava ministrstvo za zdravje na podlagi izkušenj treh omenjenih zdravstvenih domov program aktivacije telesne dejavnosti prihodnje leto uvesti v 25 slovenskih zdravstvenih domovih, je še povedala Tomšičeva.

Z NIJZ pa so sporočili, da se je sevniškega slavnostnega odprtja udeležila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. V sklopu odprtja so pripravili strokovno srečanje, na katerem je predstavnica NIJZ Jožica Maučec Zakotnik predstavila prenovljeni preventivni program za odrasle in vlogo zdravstvenih domov pri krepitvi zdravja ter odpravljanju zdravstvene neenakosti.

Pozdravila je vzpostavitev Centra za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Sevnica in predlagala njihovo čimprejšnjo vzpostavitev tudi v drugih zdravstvenih domovih po Sloveniji, saj imajo vlogo povezovalnega in izvajalskega partnerja na področju krepitve zdravja, preventive in zmanjševanja neenakosti v zdravju v lokalni skupnosti in znotraj zdravstvenega doma, so še sporočili z NIJZ.