stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Sevnica

Sevničani bodo praznovali ves mesec

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.11.2015 14:39

V Sevnici so z današnjo novinarsko konferenco začeli praznovanje občinskega praznika, v sklopu katerega se bo skozi mesec zvrstilo preko 60 dogodkov in prireditev v organizaciji občine, krajevnih skupnosti, podjetij in ustanov, društev in posameznikov.

V prostorih trškega dvorca pri Občini Sevnica je župan Srečko Ocvirk predstavil ključne mejnike dela v preteklem letu.

Tekom leta je bilo urejenih več odsekov cest in zgrajenih hodnikov za pešce. Med večjimi investicijami so bile sanacije lokalnih cest skozi Poklek, Ponikve-Arto, gradnja pločnika na Zajčji gori, v teku je gradnja pločnika v Dolenjem Boštanju. Med sanacijami po lanskih poplavah so se zvrstile gradnja novega mostu na Sevnični ter sanacije plazov na občinski cesti Grahovica–Brezovec, na lokalni cesti Zavratec–Velika Hubajnica–Mala Hubajnica in sanacija plazu, kar omogoča vnovičen dostop na sv. Rok. V razumni meri se v prostor, za zagotavljanje večje varnosti, umešča javna razsvetljava. Kolesarske steze skozi mesto so dobro urejene, še manjkajoče odseke in povezave načrtujemo urediti v sklopu regijskega projekta Sava-Krka bike.

Čez leto skladno s potrebami tečejo priključevanja na obstoječe vodovodne in kanalizacijske sisteme, del proračunskih sredstev je bil preko razpisa namenjen za izgradnjo malih čistilnih naprav in individualnih kanalizacijskih priključkov. Letošnji večji investiciji na vodovodnih omrežjih sta izgradnja vodovoda Zavrate–Radež in Pijavice–Zgornje Mladetiče. Nadaljujejo se tudi priključevanja na optično omrežje. Konec meseca oktobra je bilo zgrajenih in pripravljenih na koriščenje storitev skupaj 2953 priključnih točk, od tega je aktivnih skoraj 70 % že razpoložljivih. Optično omrežje daje vse pričakovane rezultate.

Varovanju okolja je veliko pozornosti posvečene na sistemski ravni, predvsem preko Javnega podjetja Komunala Sevnica. Zbirni center za odpadke na sevniški Savski cesti je za občane z novo urejeno cesto bolj prijazno dostopen. Ločeno zbiranje je z ekološkimi otoki na visokem nivoju, Komunala beleži vsakoletno rast zbranih količin embalaže. Odvoz odpadkov se je letos nabavo novega vozila za odvoz odpadkov še izboljšal. Na območju občine Sevnica je trenutno zgrajenih sedem čistilnih naprav, za nekatera poselitvena območja so rešitve še v fazah projektiranja.

V letošnjem letu je bil sprejet občinski program varstva okolja, k pripravi katerega je občina pristopila z namenom celovite pridobitve podatkov o stanju okolja ter oblikovanja ciljev, ukrepov in usmeritev za nadaljnje izboljšanje. Dokument je hkrati strokovna osnova pri pripravi projektov za črpanje evropskih sredstev v novi finančni perspektivi. Občinski prostorski načrt je v fazah sprememb in dopolnitev, skladno z izraženimi potrebami. Manjša območja se urejajo s podrobnimi prostorskimi načrti.

Zvrstile so se energetske sanacije šol v Boštanju, Krmelju, Šentjanžu in v Loki pri Zidanem Mostu, v gradnji sta nova telovadnica v Šentjanžu in nova šola v Tržišču. V odkupljeni hiši v Sevnici je občina uredila bivanjski enoto za socialno šibkejše. Sevniškemu fitnesu na prostem se je takšna oblika pridružila še v Boštanju, na družabnem prostoru pri gasilskem domu. V obeh krajih sta urejeni balinišči. Skupaj z društvi in športniki je bilo urejeno novo travnato nogometno igrišče pri sevniškem bazenu, potekala so urejanja novih otroških igral pri šolah. Novosti je bil deležen tudi bazen, urejena je nova kotlovnica za zagotavljanje sanitarne tople vode, nove so tudi notranje kabine, tuši in sanitarije.

Pogled v prihodnost

V pripravi je proračun za leto 2016. Cilj je sprejeti proračun, ki bo v okviru danih možnosti finančno vzdržen, ki bo kot doslej zagotavljal tekoče delo in izvajanje rednih zakonskih nalog ter bo hkrati razvojno in investicijsko čim bolj ambiciozen. Višina proračuna po obravnavanem predlogu znaša 15,45 milijona evrov. Cilj realizacije je kot vsa leta doslej zagotavljati tekoče delo in aktivnosti vseh proračunskih uporabnikov, med njimi krajevnih skupnosti, javnih zavodov in služb. Cilj je vsekakor vzdrževati obstoječi standard, delež sredstev za investicije pa bo odvisen od višine povprečnine, investicijskih virov države in evropskih razpisov.

Investicijski del bo pod vtisom zaključevanja največjega obsega del in znatnega deleža proračunskih sredstev na šolskem področju. V zaključevanju bo gradnja nove šole v Tržišču skupaj z opremljanjem, pa tudi nova telovadnica v Šentjanžu. Investicijska sredstva na podlagi Zakona o financiranju občin bodo namenjena investicijskemu vzdrževanju cest, kjer bo za sofinanciranje prijavljenih več cestnih odsekov, pa tudi nekaj investicijam na področju komunalnega in drugega infrastrukturnega urejanja.

Zaključujoča se finančna perspektiva 2007–2013 je bila za sevniško občino zelo uspešna, iz različnih evropskih skladov je bilo v tem obdobju počrpanih skupaj 23 milijonov evrov. Investicije imajo pozitivne učinke v gradnji vodovodnih in kanalizacijskih sistemov, čistilnih naprav, ureditvah cestne infrastrukture in krajevnih jeder, gradnji vrtca in energetskih sanacijah, pa tudi največjem razvojnem projektu, gradnji optičnega omrežja. Izvedbeno obliko počasi dobiva nova finančna perspektiva za obdobje 2014–2020, ki bo tako izvedbeno kot programsko drugačna. Občina Sevnica je intenzivno sodelovala pri pripravi Regionalnega razvojnega programa regije Posavje 2014–2020, ki je temeljni programski dokument na regionalni ravni. Prve razpise iz nove finančne perspektive se pričakuje decembra in prihodnje leto.


Monografija o občini Sevnica
V drugem delu novinarske konference je bil s strani urednika Oskarja Zorana Zeliča predstavljen projekt izdaje monografije o Občini Sevnica. Knjiga, ki bo izšla konec novembra v sklopu praznovanja občinskega praznika, bo obravnavala področja geografije, narave, astroarheologije in arheologije, zgodovine, umetnostne zgodovine, arhitekture, etnologije in današnji utrip časa, zaključila pa s prispevkom o občanih, ki so s svojim delom še posebej zaznamovali različna obdobja. K projektu, ki je zastavljen multidisciplinarno, je občina povabila tako strokovnjake, ki živijo ali so rodom iz sevniške občine, kot strokovnjake, ki te kraje dobro poznajo in so z njimi povezani.

Monografija bo štela okoli 350 strani velikega formata. Opremljena bo z bogatim slikovnim gradivom, imela povzetke v angleščini in bo trdo vezana. Monografija, kjer bo prvič zajeto celotno območje občine na enem mestu, bo gotovo dragocen prispevek k poznavanju pestre in raznovrstne dediščine sevniške občine, hkrati pa bo pomenila nov kamenček v mozaiku slovenske dediščine in Sevniške rastoče knjige.